Björnbärs gin och tonic
Att göra olika gin och tonic-varianter har länge varit på frammarsch, där man laborerar med olika ginsmaker, tonic-sorter och garnering. Men det går också att uppdatera den klassiska drinken med olika sockerlag, som den här: en lag av björnbär, spetsad med balsamvinäger, vilket ger en djup och mustig smak som är perfekt till de kryddiga tonerna i gin.

6 drinkar
Du behöver:
1 dl frysta björnbär
1 dl strösocker
1 dl balsamvinäger
Is
24 cl gin
1 liter tonic
Garnering:
12 björnbär
Gör så här:
- Blanda björnbär och socker i en skål och låt dra i 2 timmar. Mosa bären med gaffel och låt stå i kylen till nästa dag.
- Tillsätt balsamvinägern, rör om och låt stå i kylen övertäckt en vecka, rör om i skålen varje dag. Sila av lagen i en liten tillbringare.
- Lägg en massa is i sex glas. Häll på 1–2 matskedar av björnbärslagen och 4 cl gin i vardera glas och fyll upp med tonic. Garnera med tinade björnbär och servera genast.
Recept: Sofia Andersson Foto: Stockfood, Inge Skovdal, Columbus Leth