Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Gabriel Ask: "Så jobbade vi med maten på ELLE-galan"

23 jan, 2018 
AvHanna Carlsson
Gabriel Ask är kökschef på Grand Hôtel.
Dignande bufféer och ett eget rum fyllt med bara desserter. Grand Hôtels kökschef Gabriel Ask gjorde ingen besviken på ELLE-galan. Läs vår exklusiva intervju.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I helgen samlades modeeliten när den årliga ELLE-galan gick av stapeln på anrika Grand Hôtel i Stockholm. I de pampiga salarna blev gästerna serverade mat i världsklass.

Den som ansvarade för menyn var ingen mindre än Grand Hôtels kökschef Gabriel Ask som är tillbaka i Sverige efter 23 år utomlands. Gabriel startade sin karriär på ikoniska French Laundry och har efter det jobbat på några av USA:s mest exklusiva restauranger och hotellkök.

Hur jobbar Grand Hôtel maten för stora evenemang som ELLE-galan?

– ELLE-galan är speciellt då det är årets modefest, ett stort event med en väldigt blandad och medveten publik. Det måste erbjudas något som passar alla, men samtidigt vill vi bjuda på ett nytt koncept varje år. Det ska kännas lekfullt och i tiden. I år bjöds det bland annat på en livestation med helgrillat lamm, helgrillade kycklingar, ett dessertrum fullt med godsaker som ett jättemacarontorn och chokladfontäner. Det ska vara och kännas spektakulärt. Maten får konkurrera lite med det andra spektaklet. Det är otroligt kul att jobba med event och matkoncept till galor likt ELLE-galan.

Läs också: Allt om maten på ELLE-galan 2018 >>

Maten på ELLE-galan 2018. Foto: Studio Emma Svensson
Maten på ELLE-galan 2018. Foto: Studio Emma Svensson

Har du någon personlig filosofi/budskap med din mat?

– Först och främst ska det ju smaka gott. Sen så är det viktigt hur det ser ut – man äter ju med ögat. Färg tycker jag är viktigt, du kan ju ha färg med olika nyanser av grönt eller vitt på vitt på vitt. Mitt budskap är att man ska jobba med riktigt bra råvaror. Med de bästa råvarorna behöver det inte bli så komplicerat, utan då kan man låta de leva och tala för sig själv.

Annons

Hur tänker och jobbar Grand Hôtel med och kring sina unika lokaler?

– De har de bästa lokalerna! Grand har ju sådan enorm historik. Allt passar in här. Oavsett om du väljer att ha något modernt eller klassiskt, så fungerar det antingen i kontrast till lokalen eller smälter in och stämmer överens med interiören. Väldigt tacksamma att jobba med, och mycket trevligare än på många andra hotell.

Läs även: Cadierbaren på Grand Hôtel får ny kostym

Cadierbaren på Grand Hôtel. Foto: David Thunander
Cadierbaren på Grand Hôtel. Foto: David Thunander

Vad är det vanligaste misstaget många gör i köket?

– Syra är viktigt, det lyfter allt. Det kan till exempel vara citronjuice, citronzest eller vinäger men syra är viktigt. Står du och gör en bea hemma, alla svenskars favoritsås, tillsätt alltid lite syra. Det kommer att lyfta hela såsen. Oavsett vad du lagar är det en viktig ingrediens.

Annons

Vad är viktigt att tänka på när man själv ska arrangera en fest hemma? 

– Bjuder du in familj och vänner till hemmet är det viktigt du är med och har det trevligt – det är inget jobb. Välj något du kan behärska, din paradrätt framför att testa något helt nytt. Stressa inte i onödan så att du missar hela festen. Gör du en riktigt bra fiskgryta – servera fiskgryta.

Recept: Fiskgryta med räkor och kokosmjölk

Fiskgryta med räkor och kokosmjölk. Foto: Matilda Lindeblad
Fiskgryta med räkor och kokosmjölk. Foto: Matilda Lindeblad

I dag finns det många som äter specialkost av olika slag – hur ska man tänka för att slippa stå i köket hela dagen?

– Det vegetariska tillbehöret kan till exempel göras lite matigare. Istället för att servera en grönsallad med lite skivad tomat kan du tillsätta grillade grönsaker eller avokado. Då finns det alltid ett lite matigare vegetariskt alternativ, och du slipper oroa dig över att alla inte ska bli mätta.

Annons

Dagen för festen går inget som det ska och du står där en timme innan gästerna ska komma utan mat – vad slänger man ihop som fortfarande är festligt?

– Om det bara är en timme kvar innan gästerna kommer och allt har gått år skogen – beställ pizza. En personlig favorit är annars att tända grillen, och använda de råvaror som går att hitta hemma. Det mesta går att grilla – allt från fisk och kött till frukt och grönt. Alla älskar att grilla. Det är om inte annat väldigt trevligt att samlas runt grillen.

Hur ser framtiden ut i matväg, finns det några nya trender för 2018?

–  Man vill äta bättre för att må bättre. Det kommer vi inte komma ifrån. Jag tror inte att man är så intresserad av de långa 5-6 timmars middagarna. Under 2018 tror jag att vi kommer se mer av fräscha, spännande smaker. Vi kommer att börja äta mer grönt, ekologiskt och energirik mat.

Läs även: 10 heta mattrender att testa 2018

Gabriel Ask och Stefan Annomarc i köket på Grand Hôtel.
Gabriel Ask och Stefan Annomarc i köket på Grand Hôtel.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons