Fyllda småpotatisar med parmesan och vitlökssås

Fyllda småpotatisar med parmesan och vitlökssås.

Fyllda småpotatisar med parmesan är gott som lunch med sallad till, eller i en buffé. Servera med en kall vitlökssås och gärna en krispig sallad till.
05 maj, 2017

4–6 personer

Tid: 1 timme och 10 minuter

Du behöver:

12 små potatisar (alt 6 stora)

1 pkt bacon

1/2 purjolök

smör

2 dl crème fraiche

2 dl riven parmesanost

salt

1 tsk paprikapulver

Kall vitlökssås:

2 dl gräddfil

1 vitlöksklyfta

2 msk majonnäs

salt

Gör så här:

Stick några små hål i skalet och baka potatisen i ugnen i ca 30–40 minuter, 225°. Stek under tiden baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Finhacka purjolöken och stek den lite lätt i en klick smör. Blanda i crème fraichen, riven parmesan och smaka av med salt och paprikapulver. Skär av toppen på den bakade potatisen och gröp ur innehållet. Var försiktig så att skalet inte går sönder. Blanda den urgröpta potatisen med crème fraiche-röran och hackat, väl avrunnet bacon. Lägg blandningen i potatisskalen och toppa med riven parmesanost. Ställ i ugnen på samma värme i 10–15 minuter tills osten fått en fin gyllene färg. Servera den kalla vitlökssåsen och gärna en krispig sallad till.

Fyllda småpotatisar med parmesan och vitlökssås.

Fyllda småpotatisar med parmesan och vitlökssås.

Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: