Fullkornspizza med parmaskinka och potatis

Fullkornspizza med parmaskinka och potatis.

Frasig, matig, pizza med parmaskinka, färskpotatis och mozzarella. Lite fullkorn i degen gör pizzan matigare och mer mättande. Använd gärna pizzasten i ugnen eller på grillen.
23 augusti, 2018

4 personer

Deg:

25 g jäst

2 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 tsk socker

4 1/4 dl fullkornsvetemjöl

4 1/4 dl vetemjöl

Topping:

olivolja, till pensling

300 g krossade tomater

4 färskpotatisar

130 g pesto

100 g parmaskinka

125 g mozzarella

Till servering:

2 msk olivolja

2 msk balsamicosirap

1 dl rucola

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i ljummet vatten tillsammans med salt och socker. Rör ner mjölsorterna och arbeta ihop till en smidig deg, låt jäsa 1 timme under bakduk.
  2. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Pensla botten med olivolja, fördela krossade tomater över, skrubba potatisen och skär i lövtunna skivor och fördela på pizzan.
  3. Klicka på pesto, lägg på parmaskivor och rivna bitar av mozzarellan. Grädda, gärna på pizzasten, i ugnen i 25–30 minuter eller på grillen tills pizzan är gyllene.
  4. Ringla över olivolja och balsamicosirap och servera. Toppa med rucola.
Fullkornspizza med parmaskinka och potatis.

Fullkornspizza med parmaskinka och potatis.

Av: Marie Melchior
Foto: Öome Falck