Frossa i avokado – kan hindra hjärnan från att åldras

10 aug, 2017 
Avokado är inte bara gott. Det är även bra för huden, håret och hjärtat – en ny studie kopplar även ihop den älskade frukten med bättre hjärnhälsa.
Annons
Avokado kan förbättra din kognitiva förmåga visar en ny studie.

Den populära och ständigt trendiga avokadon innehåller mängder av nyttoämnen och det finns många bevisade hälsoeffekter att förtära den – oavsett om det är på smörgåsen, i en dessert, som guacamole eller direkt ur skalet.

Avokadons nyttiga fetter, fibrer och vitaminer kan bland annat sänka kolesterolet, skydda vår syn, vårt hjärta och gör dessutom underverk för allt från håret till hur bra vår kropp klarar av att ta upp näringsämnen från kosten. Det finns alltså många anledningar att äta mer avokado, utöver att det är gott. Och nu har forskare funnit ännu en.

Annons

I en studie utförd av University of Illinois, publicerad i Frontiers in aging neuroscience, fann forskarna ett samband mellan näringsämnet lutein – som finns i avokado – och förbättrad hjärnhälsa. Ämnet hittas även i ägg, grönkål, spenat och andra grönbladiga grönsaker och kan bara tillgodoses via kosten.

Lutein har visat sig fungera antiinflammatoriskt för vår hjärna, vilket påverkar vår kognitiva förmåga på ett positivt sätt. Den kognitiva förmågan är vår psykiska funktion som avgör hur bra vi minns, kan ta in, återge och bearbeta information, lösa problem och multitaska. Denna försämras när vi åldras och i vissa fall börjar en nedgång redan i 30-årsåldern.

Forskarna till studien menar därför att det är klokt att konsumera luteinrik kost redan innan den här försämringen sätter igång.

Så med andra ord kan du med gott samvete fortsätta frossa i avokado!

Källa: Spectator Health Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons