Fröknäcke med hummus och fetaostkräm

Fröknäcke med hummus och fetaostkräm.

Knaprigt fröknäcke packat med goda fetter och vitaminpackade frön. Hummusen och den syrliga och fräscha ostkrämen passar perfekt på knäckebrödet.
01 februari, 2017

Fröknäcke:

1 dl sesamfrön

1 dl solroskärnor

½ dl pumpakärnor

½ dl linfrön

1 ½ dl majsmjöl

3 msk rapsolja

1 ¾ dl kokhett vatten

Garnering:

1 msk flingsalt

Gör så här:

Värm ugnen till 150°. Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt olja och vatten. Rör om ordentligt och låt frösmeten svälla i ca 20 minuter. Bred ut frösmeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och strö flingsalt över. Grädda knäcket mitt i ugnen ca 75 minuter. Låt svalna helt, bryt det i bitar och förvara i en lufttät burk.

Hummus och fetaostkräm:

Hummus och fetaostkräm.

Hummus och fetaostkräm.

Hummus:

4 personer

Du behöver:

1 burk kokta kikärter (400 g)

1 msk tahini (sesampasta)

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 msk vatten

½ msk pressad citron

2 krm salt

2 krm spiskummin

1 krm mald koriander

1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

Häll av kikärterna och skölj dem i kallt vatten. Mixa kikärtor med tahini, vitlök, olivolja, vatten, citron, salt, spiskummin, koriander och svartpeppar till en slät smet. Förvara i kyl fram till servering.

Fetaostkräm:

4 personer

Du behöver:

150 g fetaost

½ dl turkisk lättyoghurt

1 tsk olivolja

1 krm salt

1 msk torkad mynta

Gör så här:

Mosa alla ingredienser med en gaffel till en nästan slät kräm. Låt stå kallt minst 1 timme före servering.

Fröknäcke med hummus och fetaostkräm.

Fröknäcke med hummus och fetaostkräm.

Recept: Jennie Benjaminsson

Foto: Katja Ragnstam