Friterad lutfisk med ärt- och avokadokräm

Friterad lutfisk med ärt- och avokadokräm.

Pankopanerad lutfisk med inspiration från både det japanska och mexikanska köket. Servera som tacos med ärt- och avokadokräm.
13 november, 2018

Varför äter vi lutfisk vid jul?

Lutfisken är en av de julrätter som har funnits med i det svenska matarvet under längst tid. Redan för över 500 år sedan introducerades rätten som ett alternativ till kött under den traditionella fastan. Ursprungligen åt man lutfisken som torrfisk i tunna skivor tillsammans med feta komponenter, eftersom vintern gjorde det svårt att få tag på färsk fisk.

Här får lutfisken sällskap av krispig panko och heta toner av spiskummin, chili och oregano som möter en mjuk och lenande ärt-och avokadokräm. Vem säger att det inte går att servera tacos på ett julbord?

Recept:

8 personer på julbord

Tid: Över 60 minuter

Lutfisk:

ca 400 g lutfisk utan skinn

Krydda till fisken:

1 msk chilipeppar

1 msk paprikapulver

1 msk spiskummin

1 msk oregano

1 msk lökpulver

1 tsk salt

Panering:

1 ägg

2 dl mjöl

4 dl panko (japanskt ströbröd)

frityrolja

Ärt- och avokadokräm:

2 dl gröna ärtor, tinade

2 avokado

2 msk hackad jalapeño

1 kruka koriander

1 lime

salt och peppar

små tacos eller tortillas, till servering

Gör så här:

Lutfisk: Skölj lutfisken och lägg den i kallt vatten. Låt ligga i kylen över natten så fisken blir fast i konsistensen. Skär lutfisken i 2×2 cm stora tärningar. Låt dem rinna av på hushållspapper. Blanda alla kryddorna.

Ärt- och avokadokräm: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mixa eller mosa avokadon med ärterna. Hacka jalapeñon och hälften av koriandern och blanda med avokadomoset. Smaka av med pressad limesaft från halva limen, salt och peppar.

Lutfisk: Lägg mjölet i en djup tallrik. Vispa upp ägg i ytterligare en djup tallrik och häll upp pankon i en tredje djup tallrik. Krydda fisken med kryddblandningen och vänd sen fisktärningarna i mjölet sedan i det uppvispade ägget och sist i panko. Hetta upp olja, till ca 150 grader, i en fritös eller kastrull (används kastrull, välj en hög och rymlig och ha ett lock till hands för säkerhets skull). Fritera fisktärningarna i omgångar tills de är gyllene ca 4 minuter.

Servera lutfisken i små tortillas med ärt- och avokadokrämen, resten av koriandern och resten av limen skuren i klyftor.

Friterad lutfisk med ärt- och avokadokräm.

Friterad lutfisk med ärt- och avokadokräm.