Fish’n'chips med majonnäs och maltvinäger

Fish’n'chips med majonnäs och maltvinäger.

Hemlagad fish’n'chips med majonnäs och maltvinäger. Du behöver inte ens en fritös. En tjockbottnad kastrull går bra att fritera i.
27 januari, 2019

Börja med att göra pommes frites. Hemgjorda är godast och tricket är att fritera stavarna två gånger. Om du inte vill fritera kan du ugnssteka dem på en plåt med lite olja i 225° cirka 20 minuter.

Pommes frites

4 personer

Tid: 1 timme

Du behöver:

1 kg potatis (5–6 stora av fast sort)

2 liter raps- eller jordnötsolja

salt

Gör så här:

Skär potatisen i centimetertjocka stavar. Lägg dem i ett durkslag och skölj noga. Torka stavarna med en ren handduk. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm till 175°. Lägg i potatisstavarna, lite i sänder och fritera ett par minuter. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av. Höj värmen på oljan till 200°. Fritera stavarna igen tills de blir gyllene. Låt rinna av och salta. Servera till fisken.

Friterad fisk

700 g färsk torskfilé (utan skinn och ben)

salt

Frityrsmet:

2 dl vetemjöl

1 krm salt

1 äggula

2 dl ljust lättöl

Gör så här:

Rör ihop mjöl, salt och äggula. Vispa i ölen. Skär torskfilén i bitar, cirka 7–8 centimeter långa. Hetta upp oljan till 175°. Mät med termometer eller lägg i en brödbit, när den snabbt blir gyllene är det klart att fritera. Doppa fiskbitarna i frityrsmeten och fritera några åt gången. Låt rinna av på hushållspapper och salta. Servera med pommes frites, majonnäs, maltvinäger och citronklyftor.

Till servering:

majonnäs (helst hemgjord)

maltvinäger (eller rödvinsvinäger)

citronklyftor

Fish’n'chips med majonnäs och maltvinäger.

Fish’n’chips med majonnäs och maltvinäger.

Av: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom