Frida Lunds bästa vintips inför jul och nyår!

Vintips inför julen

Osäker på vad du ska ha i glaset under julbordet? Eller vad du ska skåla in det nya året med? ELLEs vinexpert är räddaren i nöden!
15 december, 2021
2:51

Efter reklamen: Frida Lunds vintips - vin för jul och nyår

(2:51)

Slå på ljud

Vilka viner passar bäst att dricka till det traditionella julbordet? Och gäller samma om man är vegan eller vegetarian? Det och vad ska du skåla in det nya året med förklarar ELLEs bloggare och vinexpert Frida Lund.

Det ska du dricka till julbordet

Att hälla upp ett glas vin till det klassiska julbordet kanske inte hör till det mest traditionella, men enligt Frida Lund ska du inte låta dig avskräckas. Frågar man henne finns det vin som funkar utmärkt både till köttbullarna och sillen – och till de mer växtbaserade alternativen. Och det stavas mousserande.

– Julbordet är uppdelat i olika steg, man kanske går och äter flera gånger. Men den gemensamma nämnaren är att det är ganska salt och fett i alla delar. Jag tycker att en champagne absolut kan funka genom nästan hela middagen.

– Sen kan det vara så att drycken inte funkar genom hela julbordet men då gör inte det något. Då kan du ha ditt glas och smutta på till sillen eller till ostarna.

Har du någon personlig favorit till julbordet?

– Jag är en obotlig älskare av en pinot noir som är ett vin ursprungligen från Frankrike. Men jag älskar också en bra riesling. Jag tycker den är kameleontig och funkar till väldigt mycket.

Expertens tips inför nyår

Vad ska man sen skåla in det nya året med då? Vad du väljer att ha i glasen under nyårsmiddagen beror självklart på vad som står på menyn men vinexperten har ett universaltips hon vill ge till alla nyårsfirare.

– En viktig sak att tänka på är att inte bränna ut sitt godaste bubbel på tolvslaget för då har du redan fått i dig lite grann, du är kanske lite trött och mätt och då vill du inte offra det godaste. Ditt godaste bubbel ska du dricka direkt när nyårsafton startar.