Frasiga våfflor med choklad, lönnsirap och bär

Recept på våfflor med choklad, lönnsirap och bär

Oslagbara favoriter! Frasiga våfflor som passar perfekt för alla tillfällen – inte minst brunchen. Toppa med bär, frukt och hackad choklad.
15 oktober, 2019

Du behöver:

125 g smör

2 ½ dl standardmjölk

25 g jäst

2 ägg

½ vaniljstång

½ ekologisk citron

4 msk strösocker

lite drygt 4 dl (250 g) vetemjöl

½ tsk stött kardemumma

2 krm salt

50 g mörk choklad

Smör till våffeljärnet

Till servering:

Blandad frukt, t ex kiwi, hallon, blåbär och granatäpple

50 g mörk choklad

Lönnsirap

Vaniljkvarg

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk och ta från värmen.
  3. Låt svalna till fingervarm temperatur. Rör ner jästen.
  4. Dela äggen i vitor och gulor i var sin skål.
  5. Skrapa fröna ur vaniljstången. Riv citronskalet fint.
  6. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön med elvisp.
  7. Tillsätt det ljumma mjölkspadet, mjöl, kardemumma, salt och citronskal.
  8. Rör till en jämn smet.
  9. Vispa äggvitorna styva med elvisp i den andra skålen.
  10. Vänd försiktigt ner i smeten. Vänd ner grovt hackad choklad.
  11. Låt smeten vila i 40 minuter. Värm våffeljärnet.
  12. Pensla med smör och gör ca 10 våfflor.
  13. Servera varma med bär, frukt och hackad choklad. Lönnsirap och vaniljkvarg är också gott till.
Recept på våfflor med choklad, lönnsirap och bär

Våfflor med choklad, lönnsirap och bär.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Timm Vladimir

Foto: Betina Hastoft, Line Falck

LÄS MER: 3 frasiga och frestande våfflor – med en twist!

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: