Frasig torsk med jordärtskockskräm
Fisk med frasig yta och de godaste av tillbehör.
6 portioner
Du behöver:
4 skivor rågbröd
1 kruka gräslök
100 g smör1 citron
800 g torskfilé
Salt och nymalen vitpeppar
Ugnsbakad purjo:
3 purjolökar
Salt och nymalen svartpeppar
Jordärtskockskräm:
400 g jordärtskockor
1 stjälk färsk timjan
½ dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar
Hollandaisesås:
250 g smör
3 äggulor
1 msk fiskfond
½ dl vitt vin
3 msk citronsaft
½ tsk salt
1 tsk nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Smula rågbrödet. Skölj gräslök och finhacka. Smält smöret i en kastrull. Riv citronskalet fint. Pressa citronsaften i en liten skål och ställ åt sidan. Blanda rågbröd, gräslök, citronskal och det smälta smöret i en annan skål. Lägg torskfilén i en ugnssäker form, strö över salt och peppar. Bred rågbrödssmulet ovanpå torskfilén, och baka i ugnen i ca 15 minuter. Garnera torskfilén med resterande gräslök.
- Ugnsbakad purjo: Sänk ugnsvärmen till 160°. Ansa purjon och halvera på längden, snitta den i 6 bitar. Krydda med salt och peppar. Rulla in bitarna i bakplåtspapper och baka i ugnen i 25 minuter.
- Skala jordärtskockorna, och skär i små tärningar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av vattnet. Blanda de kokta jordärtskockorna med timjan och grädde i en mixer. Krydda med lite salt och peppar.
- Sås: Smält smöret i en kastrull på låg värme så att vasslan faller till botten och den övre delen av smöret är klart. Häll det klara smöret i en kanna och kasta resten. Vispa äggulor med fiskfond och vitt vin i en skål över vattenbad, tills konsistensen är lätt och skummig. Tillsätt det klarade smöret lite i taget under vispning. Vispa försiktigt såsen och smaksätt med citronsaft, salt och vitpeppar. Det är viktigt att smöret inte är för varmt, för då kan såsen skära sig.
- Ta ut purjolöken från bakplåtspapperet och dela bitarna på längden. Servera purjolöken med torskfilé, hollandaisesåsen med kronärtskockskräm.
Recept och foto: Skovdal Nordic