Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Frasig torsk med jordärtskockskräm

10 jan, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Recept på frasig torsk med jordärtskockskräm
Vad sägs om härligt frasig torsk med len jordärtskockskräm till middag? Extra gott blir det med ugnsbakad purjolök och hemlagad hollandaisesås.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen


Frasig torsk med jordärtskockskräm

Fisk med frasig yta och de godaste av tillbehör.

Så lagar du en frasig torsk med jordärtskockskräm

6 portioner

Du behöver:

4 skivor rågbröd
1 kruka gräslök
100 g smör1 citron
800 g torskfilé
Salt och nymalen vitpeppar

Ugnsbakad purjo:

3 purjolökar
Salt och nymalen svartpeppar

Jordärtskockskräm:

400 g jordärtskockor
1 stjälk färsk timjan
½ dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar

Hollandaisesås:

250 g smör
3 äggulor
1 msk fiskfond
½ dl vitt vin
3 msk citronsaft
½ tsk salt
1 tsk nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Smula rågbrödet. Skölj gräslök och finhacka. Smält smöret i en kastrull. Riv citronskalet fint. Pressa citronsaften i en liten skål och ställ åt sidan. Blanda rågbröd, gräslök, citronskal och det smälta smöret i en annan skål. Lägg torskfilén i en ugnssäker form, strö över salt och peppar. Bred rågbrödssmulet ovanpå torskfilén, och baka i ugnen i ca 15 minuter. Garnera torskfilén med resterande gräslök.
  2. Ugnsbakad purjo: Sänk ugnsvärmen till 160°. Ansa purjon och halvera på längden, snitta den i 6 bitar. Krydda med salt och peppar. Rulla in bitarna i bakplåtspapper och baka i ugnen i 25 minuter.
  3. Skala jordärtskockorna, och skär i små tärningar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av vattnet. Blanda de kokta jordärtskockorna med timjan och grädde i en mixer. Krydda med lite salt och peppar.
  4. Sås: Smält smöret i en kastrull på låg värme så att vasslan faller till botten och den övre delen av smöret är klart. Häll det klara smöret i en kanna och kasta resten. Vispa äggulor med fiskfond och vitt vin i en skål över vattenbad, tills konsistensen är lätt och skummig. Tillsätt det klarade smöret lite i taget under vispning. Vispa försiktigt såsen och smaksätt med citronsaft, salt och vitpeppar. Det är viktigt att smöret inte är för varmt, för då kan såsen skära sig.
  5. Ta ut purjolöken från bakplåtspapperet och dela bitarna på längden. Servera purjolöken med torskfilé, hollandaisesåsen med kronärtskockskräm.

Recept och foto: Skovdal Nordic

Annons