Fransk tomatpaj med fetaost

Fransk tomatpaj med fetaost.

En matig paj med söta tomater och salt fetaost passar lika bra på ett buffébord som till en härlig lunch eller i picknickkorgen. Servera med parmaskinka, sallad och oliver.
05 juni, 2018

6 personer

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

1 ⅓ dl majsstärkelse

180 g tärnat smör

1 tsk socker

½ msk salt

nymald svartpeppar

1 äggula (spara vitan till fyllningen)

1 msk vitvinsvinäger

Fyllning:

1 äggvita (från ägget till pajdegen)

1 msk fransk senap

400 g små plommontomater

100 g fetaost

½ dl repad rosmarin

2 msk olivolja

1 msk socker

Till servering:

parmaskinka

sallad

svarta oliver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Knåda ihop mjöl, majsstärkelse, smör, socker, salt och peppar. Separera ägget i gula och vita, spara vitan till fyllningen. Tillsätt äggula, vitvinsvinäger och ½–1 dl iskallt vatten i degen, knåda den slät. Den ska vara lite klistrig. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck ut degen i formen. Nagga med gaffel. Vispa äggvitan och senap med en gaffel och häll blandningen över pajdegen. Halvera tomaterna och lägg ner dem ovanpå. Smula över fetaost och strö över repad rosmarin. Ringla över olivolja och strö över socker. Grädda i ugnen i cirka 35–40 minuter och servera med skinka, sallad och oliver.

Fransk tomatpaj med fetaost.

Fransk tomatpaj med fetaost.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft