Fransk nougat med mandel och pistaschnötter
17 okt, 2025
Fransk nougat kräver precision och tålamod men ack vad värt det är när den är klar! Det här klarar du galant!
Annons
Fransk nougat med mandel och pistaschnötter
Sött, mjuksegt och knaprigt. Succé!
Annons
Ca 60 bitar
Tid: 50 minuter + tid i ugn
Du behöver:
125 g (1 ¼ dl) vatten
375 g (drygt 4 dl) strösocker
200 g glukossirap
250 g fast honung
400 g sötmandlar
75 g osaltade pistaschnötter utan skal
75 g (ca 2 dl) äggvita
55 g (0,6 dl) strösocker
2 nypor flingsalt
Florsocker
Gör så här:
- Koka upp vatten, 375 g socker, glukossirap och honung i en kastrull och värm försiktigt upp till 142–144° (använd gärna en sockertermometer). Det tar 20–30 minuter beroende på värmen, så ha tålamod.
- Sätt ugnen på 180°. Rosta mandlarna mitt i ugnen i 10–15 minuter. Låt dem svalna lätt och vänd sedan ner dem tillsammans med pistaschnötterna i den varma, sega sockerblandningen.
- Vispa äggvitan styv med elvisp. Tillsätt 55 g socker, lite i taget, tills du får en seg marängsmet. Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i marängsmeten under vispning. Fortsätt vispa i 8–10 minuter tills smeten blir riktigt seg. Tillsätt salt.
- Strö rikligt med florsocker på en silikonmatta eller ett bakplåtspapper. Bred ut nougatmassan jämnt. Låt svalna helt i kylskåp, gärna över natten. Strö över lite mer florsocker och skär nougaten i bitar.
Foto: Columbus Leth
Annons