Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Restaurangtips Matnyheter

Fransk nougat med mandel och pistaschnötter

17 okt, 2025
Recept på fransk nougat med mandel och pistaschnötter
Fransk nougat kräver precision och tålamod men ack vad värt det är när den är klar! Det här klarar du galant!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du den klassiska drinken Espresso MartiniBrand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Fransk nougat med mandel och pistaschnötter

Sött, mjuksegt och knaprigt. Succé!

Fransk nougat med mandel och pistaschnötter
Columbus Leth
Annons

Ca 60 bitar

Tid: 50 minuter + tid i ugn

Du behöver:

125 g (1 ¼ dl) vatten
375 g (drygt 4 dl) strösocker
200 g glukossirap
250 g fast honung
400 g sötmandlar
75 g osaltade pistaschnötter utan skal
75 g (ca 2 dl) äggvita
55 g (0,6 dl) strösocker
2 nypor flingsalt
Florsocker

Gör så här:

  1. Koka upp vatten, 375 g socker, glukossirap och honung i en kastrull och värm försiktigt upp till 142–144° (använd gärna en sockertermometer). Det tar 20–30 minuter beroende på värmen, så ha tålamod.
  2. Sätt ugnen på 180°. Rosta mandlarna mitt i ugnen i 10–15 minuter. Låt dem svalna lätt och vänd sedan ner dem tillsammans med pistaschnötterna i den varma, sega sockerblandningen.
  3. Vispa äggvitan styv med elvisp. Tillsätt 55 g socker, lite i taget, tills du får en seg marängsmet. Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i marängsmeten under vispning. Fortsätt vispa i 8–10 minuter tills smeten blir riktigt seg. Tillsätt salt.
  4. Strö rikligt med florsocker på en silikonmatta eller ett bakplåtspapper. Bred ut nougatmassan jämnt. Låt svalna helt i kylskåp, gärna över natten. Strö över lite mer florsocker och skär nougaten i bitar.
Krämig mandaringlass med vit chokladsåsBrand logo
Krämig mandaringlass med vit chokladsås

Foto: Columbus Leth

Annons