Därför kan du inte sluta äta chips

Chips och dipp - helt omöjligt att sluta äta!

Har du också svårt att hålla fingrarna från chipsskålen? Alla vet att det är helt omöjligt att bara ta ett chips, speciellt om man dricker cola till. Nu har forskarna kommit på varför.
20 januari, 2018

Det är hjärnans belöningssystem som spelar kroppen ett spratt när vi får svårt att hålla fingrarna borta från sötsaker och snacks i allmänhet – och chips i synnerhet. Det visar ny forskning, skriver svt.se.

– Det är 27 områden i hjärnan kopplade till hjärnans belöningssystem som aktiveras när vi äter potatischips, säger Helgi Schiöth, hjärnforskare verksam vid Uppsala universitet.

Stark effekt på belöningssystemet

Genom att studera hur hjärnan reagerar i samband med intag av föda kunde forskarna se att potatischips hade särskilt stark effekt på belöningssystemet. Annan mat med samma sammansättning av fett och kolhydrater framkallade inte samma reaktioner enligt studien.

Chips utlöser dopamin, den signalsubstans som ger kroppen ett lyckorus – en belöning vi minns och vill ha mer av. Efter en veckas chipsknaprande kunde forskarna se tydliga förändringar i hjärnans belöningssystem, något som kunde tolkas som beroende.

Test: Chipsen som är mest och minst onyttiga

När vi väl fått en ”chipskick” vill vi gärna få en igen, och ett beroende kan snart vara ett faktum. Om vi dessutom dricker söt läsk till chipsen kan effekten förstärkas enligt forskarna. Värst är cola.

– Raffinerat socker och koffein ger en kick och ett förstärkt minne av upplevelsen, vilket kan påverka beroendet. Därför är det inte bra för barn att serveras just colaläsk tillsammans med chipsen. Det kan medverka till att göra barn feta i onödan, säger Schiöth till samma källa.

Recept: Vår godaste dipp till chips och grönsaker

Dipp med dill, citron, rödlök och rom.

Dipp med dill, citron, rödlök och rom. Foto: Shutterstock