Florentiner med nougatmousse
Läckra små munsbitar med karamell, nötter och nougat. En drömgod kombination.
18 stycken
Du behöver:
125 g (1 ½ dl) rörsocker
20 g flytande honung
125 g smör
45 g (2 ½ msk) vispgrädde
100 g sötmandel
100 g hasselnötter
150 g mörk choklad
Nougatmousse:
2 gelatinblad
100 g nougat
½ dl starkt nybryggt kaffe
1 nypa salt
150 g mascarpone

Mazarinkaka med mascarpone och passionsfrukt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°. Koka upp rörsocker, honung, smör och grädde i en liten kastrull. Låt det sjuda till 120° till en gyllene karamell. Använd gärna en termometer. Ta kastrullen från värmen. Rör ner hackade mandlar och nötter och blanda till en jämn smet.
- Ställ muffinsformar i en muffinsplåt. Det går också bra att grädda kakorna direkt på ett bakplåtspapper, de flyter ut mer men smakar lika bra.
- Lägg dem med brett avstånd mellan varje. Lägg en sked nötmassai varje muffinsform. Tryck till ordentligt och grädda kakorna gyllene och krispiga mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt kakorna svalna helt på ett galler och ta sedan ut dem ur formarna.
- Smält chokladen och doppa varje kaka i den. Låt dem stelna.
- Nougatmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10minuter.Smält ihop nougat och kaffe i en liten kastrull på låg värme. Tillsätt salt. Ta kastrullen från värmen och rör ner 1 gelatinblad i taget. Låt krämen stå tills den är rumsvarm.
- Vispa kaffeblandningen och mascarpone till en tjock och luftig mousse. Fyll krämen i en spritspåse försedd med tyll. Spritsa moussen på kakorna innan servering.
Foto: Maria Fabricius Tegner