Flätbröd med tomat, persilja och saffran
- AvRedaktionen
Tillför mer färg till brödbaket! Detta flätbröd är en tricolorevariant med tomat, persilja och saffran. Smakrikt, gott och en fröjd för ögat.
1 bröd
Du behöver:
25 g jäst
2 dl vatten, fingervarmt
1/2 dl lättmjölk
1 tsk salt
1/2 tsk strösocker
2 msk olja med neutral smak
1 ägg
Ca 9 dl vetemjöl
2 msk tomatpuré
1 kruka bredbladig persilja
1 kuvert saffran
1 msk vatten
1 ägg, till pensling
Gör degen så här:
- Rör ut jästen i det ljumma vattnet.
- Tillsätt mjölk, salt, socker, olja och ägg och blanda väl.
- Rör ner hälften av mjölet i degspadet.
- Dela degen i 4 delar.
- Blanda ner tomatpuré i en deg.
- Hacka persiljan fint och blanda i nästa, rör ut saffran i lite vatten och rör ner det i den tredje degen, låt den fjärde vara naturell.
- Rör ner resterande mjöl i de fyra degarna, lite i taget.
- Arbeta degarna tills de är elastiska och glansiga.
- Låt jäsa övertäckta i rumstemperatur i 45 minuter
Fläta degen så här:
- Rulla ut varje degbit till en avlång rulle, cirka 40 cm.
- Lägg rullarna bredvid varandra och kläm ihop de översta delarna så de sitter ihop.
- Numrera degrullarna från vänster till höger: nr 1, 2, 3 och 4. (Degrullarna kommer att byta plats när du flätar, men det får inte numreringen göra.)
- Fläta den gula degen, nr 2, över den vita, nr 1.
- Lägg den gröna, nr 4, över den rosa, nr 3.
- Den vita och den gröna hamnar nu i mitten (och kallas nu för nr 2 och 3 och den gula kallas nr 1 och den rosa kallas nr 4).
- Fläta den vita, nr 2, över den gröna nr 3 (de två som ligger i mitten).
- Fläta den gröna, nr 2 över den gula som ligger bredvid, nr 1.
- Fläta den rosa, nr 4, över den vita som ligger bredvid, nr 3.
- Degrullen som nu ligger på nr 2 flätas över den som ligger som nr 3 (de två som ligger i mitten).
- Degrullen som nu ligger som nr 2 flätas över nr 1 och degrullen som nu ligger som nr 4 flätas över den som ligger som nr 3.
- Fortsätt på det här sättet tills du har flätat ihop hela brödet.
- Låt brödet vila under bakduk i 30 minuter.
- Värm ugnen till 200°.
- Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i ugnen i 15–20 minuter.
Av: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: Lantligt bröd i gjutjärnsgryta