Fish & chips med rödbetsslaw och tartarsås

24 feb, 2023 
AvRedaktionen ELLE
Recept på fish & chips med rödbetsslaw och tartarsås
Slå på stort och imponera på gästerna med fish & chips som serveras med rotfruktspommes, rödbetsslaw och tartarsås – allt hemgjort såklart!
Annons
Fem klassiska maträtter som vi helt glömt bort
Fem klassiska maträtter som vi helt glömt bort

Fish & chips

Som alternativ till torsk, välj till exempel kolja eller sej.

6 portioner

Du behöver:

1 kg torskfilé
2 ägg
1 ekologisk citron
En näve bladpersilja
2 tsk salt
1 tsk paprikapulver
100 g panko
100 g vetemjöl
Olja eller smör till stekning

Rotfruktschips:

1 kg potatis
200 g sötpotatis
5 msk rapsolja
1 tsk salt
2 msk färsk hackad timjan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär fisken i 10 cm breda bitar. Vispa ihop äggen. Riv skalet från citronen. Hacka persiljan. Blanda citronskal, persilja, salt, paprikapulver och panko.
  2. Vänd torskbitarna först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i citronblandningen. Stek dem i rikligt med olja i stekpanna strax före serveringen. Du kan också steka dem i ugnen vid 225°. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en klick smör på varje bit och stek dem mitt i ugnen ca 12 minuter.
  3. Rotfruktschips: Skär potatis och sötpotatis i pommes frites-storlek. Vänd dem i olja och hackad timjan, salta och stek i ugnen 20–30 minuter, tills de är mjuka.
Imponera med hemgjord fish & chips, rödbetsslaw och tartarsås

Rödbetsslaw

Slawen blir bara godare om den får stå till sig. Servera till fisken med pommes.

Annons

6 portioner

Du behöver:

1 äpple
1 stor morot
1 stor rödbeta
1 msk majonnäs
2 msk lätt crème fraiche
1 msk citronsaft
Salt och nymald peppar

Gör så här:

  1. Skala äpple och rotfrukter och skär i mycket tunna strimlor, alternativt riv dem grovt.
  2. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, citron, salt och peppar. Vänd runt rotfrukterna i dressingen och servera.

Tartarsås

Originalet innehåller bara majonnäs, men här friskar vi upp med crème fraiche.

6 portioner

Du behöver:

1 dl kapris
1 dl cornichoner
1 schalottenlök
½ dl majonnäs
½ dl lätt crème fraiche
Salt och nymald peppar

Gör så här:

  1. Hacka kapris, cornichoner och lök. Rör ihop med majonnäs och crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

Recept och foto: Skovdal Nordic

Annons
Innehåller annonslänkar