Fira mor med en tårta!

Fira mor med en tårta!

På söndag är det mors dag. Fira med någon av dessa succétårtor: Citrontårta med marängfrosting eller Chokladchock.
23 maj, 2013
Citrontårta med marängfrosting.

Citrontårta med marängfrosting.

10–12 bitar

Tid: 3 timmar + 1 natt i kyl

Själva kakan är tung och maxad med citronsmak. Marängfrostingen är söt och fluffig och tillsammans blir det en fantastisk skapelse.

Botten:

250 g smör (rumstemperat)

3 dl strösocker

2 stora ägg + 2 äggulor (spara vitorna till frostingen)

3 dl gräddfil

rivet skal och saft från 2–3 ekologiska citroner (ca 1 dl)

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

Lemon curd:

rivet skal och saft från 4–5 ekologiska citroner, (ca 1 1/2 dl)

1 1/2 dl strösocker

2 ägg

2 äggulor (spara vitorna till frostingen)

100 g osaltat smör

Marängfrosting:

4 äggvitor

2 dl strösocker

1 krm salt

1 msk pressad citron

Kanderade citronskivor:

2 citroner

2 dl vatten

2 dl strösocker + mer till garnering

Citronlag:

rivet skal och saft från 4-5 ekologiska citroner, (ca 1 1/2 dl)

2 dl strösocker

Gör så här:

Börja med de kanderade citronskivorna. Tvätta citronerna och skär dem i tunna skivor. Ta bort kärnorna. Koka upp vatten och socker till sockret löst sig och lagen blivit lite simmig. Låt citronskivorna sjuda i lagen cirka 20 minuter. Lägg dem på ett smörpapper och strö över rikligt med strösocker när de svalnat.

Gör lemon curden. Sjud skal, saft och socker tills sockret löst sig. Låt svalna. Vispa ihop ägg och äggulor och vispa i citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Det får absolut inte koka, då blir det äggröra. Klicka i smöret och rör tills det tjocknar. Låt svalna helt och kyl.

Baka bottnarna. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund form med löstagbar botten, cirka 28 centimeter i diameter. Vispa smör och socker krämigt med elvisp. Tillsätt ägg och äggulor medan du fortsätter att vispa. Rör i gräddfil och citronskal- och saft. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd i dem i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 60 minuter. Låt svalna något.

Gör citronlagen. Blanda rivet citronskal- och saft (spara en matsked till frostingen) med sockret i en liten kastrull. Låt det koka upp och sjuda tills det blir simmigt, cirka 3–4 minuter. Dela kakan så du får två bottnar. Stick små hål i tårtbottnarna och häll försiktigt lagen över och låt bottnarna dra åt sig den. Låt de svalna helt och vila några timmar i formen, gärna över natten. Bred ut lemon curden på den understa bottnen och lägg försiktigt den andra ovanpå.

Gör marängfrostingen. Lägg äggvitorna i en bunke och vispa dem till hårt vitt skum med elvisp. Tillsätt salt, citron och socker, lite i taget och fortsätt vispa kraftigt tills du får en blank maräng. Bred marängen över tårtan. Garnera med de kanderade citronskivorna. Servera genast.

Tips! Det går åt mycket citroner till den här tårtan. Använd gärna ekologiska då det är mycket skal som ska användas. Kanderade citroner, lemon curd och bottnarna kan du göra dagen före. Marängfrostingen görs samma dag och läggs på vid servering.

Chokladchock.

Chokladchock.

10–12 bitar

En chocoholics dröm. Det här är en maffig och tung chokladkaka som är ganska enkel att göra. Lite vispad grädde till blir gott.

Du behöver:

200 g mörk choklad, cirka 60% kakaohalt

200 g smör

1 dl kallt starkt kaffe

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 dl kakao

1 krm salt

3 dl mörkt muscovadosocker3 ägg

1/2 dl mjölk

Till formen:

smör och kakao

Chokladganache:

500 g mörk choklad, cirka 60 % kakaohalt

5 dl vispgrädde

4 msk strösocker

Gör så här:

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund kakform med löstagbar botten, cirka 22 centimeter i diameter. Pudra med kakao. Bryt chokladen i bitar och skär smöret i kuber. Smält choklad och smör i en kastrull på låg värme. Blanda i kaffet. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och muscovadosocker luftigt med elvisp. Blanda i mjölken. Rör ner den torra blandningen i äggblandningen. Blanda i den smälta choklad- och smörblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Känn med en provsticka om den är färdig. Låt svalna något innan den tas ur formen och får svalna helt.

Chokladganache: Grovhacka chokladen och lägg den i en skål. Hetta upp grädde och socker i en kastrull. Ta av från plattan precis när det börjar koka. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Låt svalna (den tjocknar när den svalnar). Dela kakan i två bottnar med en vass kniv. Lägg ihop kakan med lite chokladkräm mellan. Avsluta med ett tjockt lager chokladkräm på toppen. Servera med vispad grädde.

Tips! Baka kakan dagen före men gör ganachen samma dag. Förvara tårtan under plast i rumstemperatur.

Av: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom