Munkar med vanilj- och citronkräm

Recept på munkar med vanilj-citronkräm

Munkar är en sann efterrättsklassiker! Dessa munkar med vanilj-citronkräm är söta, krämiga och riktigt goda.
09 januari, 2020

12-15 munkar

Du behöver:

1,2 dl mellanmjölk

1 msk torrjäst

7 dl (420 g) vetemjöl

½ dl rörsocker

1 tsk salt

3 ägg

100 g smör, rumsvarmt

1–1 ½ liter olja till fritering

2 ½ dl strösocker

Fyllning:

1 vaniljstång

2 ½ dl vispgrädde

2 ½ dl standardmjölk

4 äggulor

1 dl strösocker

5 ½ msk (45 g) Maizena

1 ekologisk citron

Gör fyllningen så här:

  1. Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången.
  2. Mät upp grädde och mjölk i en kastrull.
  3. Lägg ner vaniljfrön och -stång och värm under omrörning upp till kokpunkten.
  4. Låt sjuda på låg värme, rör ofta.
  5. Vispa upp äggulor och socker i en skål.
  6. Vispa till en tjock massa och vispa sedan ner Maizena.
  7. Rör ner lite av den varma gräddmjölken i äggblandningen och slå därefter över hela äggblandningen i kastrullen.
  8. Värm på svag värme tills krämen tjocknar.
  9. Ta från värmen och låt kallna helt.
  10. Ta upp vaniljstången och slå upp krämen i en skål.
  11. Riv citronskalet mycket fint och vänd ner i den kalla krämen.
  12. Täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet.

Gör munkarna så här:

  1. Värm mjölken ljummen.
  2. Häll upp i en bunke och rör ut jästen i mjölken.
  3. Låt stå och dra i 5 minuter.
  4. Mät upp mjöl, rörsocker och salt i en skål och blanda.
  5. Tillsätt långsamt mjölken under omrörning.
  6. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt omrörning.
  7. Arbeta till en väl sammanhållen deg, den ska bli till en glansig och fast bulle.
  8. Tillsätt smör, ca 1 msk i taget, medan du arbetar degen. Fortsätt tills allt smör är inarbetat.
  9. Arbeta degen elastisk och smidig.
  10. Täck skålen med en ren bakduk och låt jäsa på varm och torr plats i ca 1 timme, tills degen fördubblats i storlek.
  11. Slå upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt ut luften.
  12. Lägg tillbaka i skålen. Täck med plastfolie och låt vila i kylskåpet över natt.
  13. Slå upp degen på på mjölat bakbord och kavla ut till 1 ½ cm tjocklek.
  14. Tryck ut rundlar om 7–8 cm i diameter.
  15. Fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  16. Täck med en ren bakduk och låt degen jäsa på varm och torr plats i 30 minuter.
  17. Värm upp oljan i en fritös eller kastrull med riktigt höga kanter. Värm till 180°.
  18. Häll upp strösocker i en djup tallrik vid sidan.
  19. Lägg försiktigt ner 3 munkar i den heta oljan.
  20. Fritera 1 minut, vänd och fritera i ytterligare 1 minut.
  21. Ta upp och rulla munkarna i socker omedelbart.
  22. Gör likadant med alla munkar.
  23. Fyll en spritspåse med kräm och sätt på en tyll.
  24. Tryck ett hål i sidan på varje munk och spruta in lite kräm.
Munkar med vanilj-citronkräm

Munkar med vanilj- och citronkräm.

Av: Cecilia Fahlström

Foto: Stine Christiansen

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: