Festlig kladdkaka – med åtta toppingar

kladdkaka med olika toppingar – så gör du

Festlig kladdkaka med det lilla extra! Denna kladdkaka är inte bara god – utan kan också varieras med åtta olika toppingar.
07 november, 2019

8 bitar

Kladdkaka:

150 g smör

100 g mörk choklad

140 g (cirka 1 1/2 dl) strösocker

75 g (cirka 1 dl) farinsocker

2 ägg (rumstempererade)

60 g (cirka 1 dl) vetemjöl

20 g (cirka 1/2 dl) kakao

1 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160° varmluft (180° vanlig ugn) och smörj en rund form med löstagbar botten, ca 22–24 cm.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten.
  3. Smält smöret i en kastrull och smält sedan chokladen i smöret. Ställ åt sidan.
  4. Vispa ihop socker, farinsocker och ägg tills allt är blandat.
  5. Rör samman mjöl, kakao, salt och vaniljsocker.
  6. Häll ner chokladsmeten i äggsmeten och blanda samman.
  7. Sikta till sist ner de torra ingredienserna och vänd samman till en smet.
  8. Häll smeten i formen och baka kakan i cirka 20 minuter, den ska vara lite gungig i mitten.
  9. Låt sedan kakan svalna helt.

Toppingar till kladdkakan:

Här kommer åtta förslag på toppingar, alla är anpassade för att passa en hel kladdkaka.

1. Jordnötscheesecake-frosting:

200 g cream cheese

100 g florsocker

130 g jordnötssmör med bitar

1 tsk vaniljpasta

1 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Blanda cream cheese, florsocker, jordnötssmör och vanilj, gärna med elvisp, till en jämn och fin massa.
  2. Vispa grädden, vänd ner i massan och blanda tills du har en jämn frosting.
  3. Spritsa frostingen på kladdkakan.

2. Mörk chokladganache

300 g mörk choklad

3 dl grädde

100 g smör

20 g glykos eller honung

Gör så här:

  1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  2. Lägg grädde, smör och glykos i en kastrull och värm tills det precis kokar.
  3. Slå den heta grädden på chokladen och rör tills du har en blank ganache.
  4. Låt svalna över natt i rumstemperatur eller någon timme i kyl.
  5. Var försiktig med att röra för mycket i den, då kommer det in luft och den tappar sin mörka glans.
  6. Spritsa på kakan.

3. Vispad vinbärs-pannacotta

3 gelatinblad

150 g puré av svarta vinbär (mixade och silade)

3 dl grädde

2 msk socker

2 tsk nymortlad kardemumma

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp bärpurén, grädde, socker och kardemumma.
  3. Rör ner gelatinet.
  4. Häll i en bunke och plasta in och ställ i kylen över natten.
  5. Vispa upp och spritsa.
kladdkaka med olika topping

4. Smörkräm med choklad och kaffe

100 g mörk choklad (70%)

100 g mjölkchoklad

300 g mjukt smör

90 g florsocker

1 nypa salt

2 tsk vaniljsocker

4 tsk espressopulverkaffe

Gör så här:

  1. Smält chokladen och låt den svalna till rumstemperatur.
  2. Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt, cirka 5 minuter.
  3. Tillsätt florsockret, salt, vaniljsocker och espressopulver och vispa i ett par minuter till.
  4. Häll ner chokladen i smörkrämen och vispa i två minuter.
  5. Spritsa på kakan.

5. Geléhallongrädde

100 g geléhallon

5 dl grädde

Gör så här:

  1. Smält geléhallonen i grädden i en kastrull.
  2. Häll över i en bunke och låt stå i kyl över natten.
  3. Vispa upp och spritsa.

6. Marshmallowkräm

150 g marshmallows

5 dl grädde

Gör så här:

  1. Smält marshmallows i grädden i en kastrull.
  2. Häll över i en bunke och låt stå i kyl över natten.
  3. Vispa upp och spritsa.

7. Dumlegrädde

300 g Dumlekolor

5 dl grädde

Gör så här:

  1. Smält Dumlekolorna i grädden i en kastrull.
  2. Häll över i en bunke och låt stå i kyl över natten.
  3. Vispa upp och spritsa.

8. Hallonmaräng-frosting

100 g äggvita (cirka 3 st)

200 g florsocker

2 tsk vaniljsocker

3 tsk hallonpulver av frystorkade hallon

Gör så här:

  1. Värm äggvita, florsocker och vaniljsocker i en skål över vattenbad tills det blir cirka 65°.
  2. Häll över i en vispskål och vispa till en fast maräng.
  3. Vänd ner hallonpulvret och spritsa på kakan.
Recept på kladdkaka med åtta toppings

Kladdkaka.

Recept och foto: Emma Brink Rask

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: