Festlig chokladmoussetårta med mirror glaze

Recept på chokladmoussetårta med mirror glaze

Satsa på en riktigt festlig tårta! Denna chokladmoussetårta med mirror glaze är både god och spektakulär.
01 oktober, 2019

Receptet kommer från Emma Brink Rask.

8–10 bitar

Tårta:

Nötmarängbotten

1 äggvita

90 g (ca 1 dl) socker

1 tsk vaniljsocker

40 g grovt hackade rostade hasselnötter

20 g (knappt 1/2 dl) hasselnötsmjöl

1/2 tsk bakpulver

Passionsfruktscurd:

1 gelatinblad

135 g (drygt 1 1/2 dl) strösocker

1 ägg

2 äggulor

1 dl juice från passionsfrukt (silad, utan kärnor)

50 g smör, skuret i mindre bitar

Chokladmousse:

6 äggulor

2 ägg

90 g (ca 1 dl) strösocker

60 g (drygt 1 dl) vatten

165 g mörk choklad (runt 65 % kakaohalt)

170 g (ca 1 2⁄3 dl) vispgrädde att värma

250 g (ca 2 1/2 dl) vispgrädde att vispa

Mirror glaze:

10 g gelatinpulver

50 g (1/2 dl) vatten

100 g (ca 1 dl) vatten

150 g (ca 1 2⁄3 dl) socker

100 g sötad kondenserad mjölk

Vaniljextrakt

25 g (drygt 1/2 dl) kakao

175 g mörk choklad

Dekoration:

Ätbart guldglitter

Ätbara blommor eller örter

Gör tårtbotten så här:

  1. Sätt ugnen på 165° varmluft (180° vanlig ugn), smörj en form (16–18 cm) och klä den med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitan, tillsätt sockret och vaniljsockret lite i taget tills du har en glansig maräng.
  3. Blanda nötter, nötmjöl och bakpulver och vänd ner i marängen. Bred ut smeten i formen och baka i 20–25 min.
  4. Låt botten svalna helt och frys den.

Gör passionsfruktscurden så här:

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Häll socker, ägg, äggulor och passionsjuice i värmetålig skål och placera över vattenbad. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.
  3. När curden blivit tjock tar du av den från grytan och rör i gelatinet.
  4. Lägg i smöret och rör tills det har smält.
  5. Häll curden i plastfolieklädd springform (16–18 cm) och ställ sedan in i frysen för att stelna.

Gör chokladmoussen så här:

  1. Blanda äggulor, ägg, socker och vatten och värm över ett vattenbad till 84°. Vispa hela tiden så att den inte klumpar sig.
  2. Tag bort från värmen och fortsätt vispa tills den är luftig och fingervarm. Smält chokladen så att den är runt 37°.
  3. Värm 170 g grädde till samma temperatur och blanda ner i chokladen. Vispa resten av grädden lätt.
  4. Vänd ner chokladen i äggblandningen och sedan den lättvispade grädden.
  5. Använd en silikonform eller en springform som du klär med plastfolie.
  6. Häll ett par cm mousse i botten av formen.
  7. Ta fram passionscurden från frysen och lägg den i moussen.
  8. Häll på resten av moussen och tryck till sist ner nötmarängbotten i moussen så att den hamnar överst. Frys över natten.

Gör mirror glaze så här:

  1. Rör ut gelatinpulvret i 50 g vatten och låt det stå och svälla, det ska vara lite geggigt.
  2. Koka upp vatten, socker, kondenserad mjölk, vanilj och kakao. Rör ut gelatinet i vätskan.
  3. Hacka chokladen, häll vätskan över chokladen och mixa med en stavmixer tills du har en jämn glaze utan bubblor.
  4. När glazen når ca 36° tar du fram den frusna tårtan och ställer den på något så att den är fri runt om.
  5. Häll glazen över hela tårtan. Dekorera med guldglitter och örter.

Chokladmoussetårta med mirror glaze.Foto: Lennart Weibull

LÄS MER: Magisk och oemotståndlig red velvet-tårta

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: