Fattiga riddare med romsirap och bär

En favorit som alltid funkar! Bjud på fattiga riddare i lyxig tappning – med romsirap och bär.
04 mars, 2020

4 portioner

Fattiga riddare med bär:

6 dagsgamla croissanter

3 dl standardmjölk

3 ägg

1 ½ dl (50 g) farinsocker

½ tsk äkta vaniljpulver

½ tsk stött kanel

¼ tsk stött muskotnöt

¼ tsk salt

125 g hallon, frysta går bra

125 g blåbär, frysta går bra

1 tsk smör till ugnsfatet

Romsirap:

1 ½ dl (200 g) lönnsirap

1 msk mörk rom

Garnering:

1 tsk florsocker

Gör så här:

  1. Smöra ett ugnsfast fat.
  2. Dela croissanterna i halvor på längden.
  3. Vispa upp mjölk, ägg, farinsocker, vaniljpulver, kanel, muskot och salt med elvisp i en skål.
  4. Doppa croissanterna i mjölkblandningen så de blir helt indränkta.
  5. Fördela dem tätt i ugnsformen.
  6. Slå resterande mjölkblandning över.
  7. Fördela ⅔ av bären över, täck med plastfolie och låt stå i kylskåp minst 2 timmar.
  8. Värm ugnen till 175°.
  9. Ta ut fatet, ta bort folien och låt stå i rumsvärme i ca 30 minuter.
  10. Täck med ugnsfolie och grädda i ugnen i 20 minuter.
  11. Ta sedan bort aluminiumfolien och baka vidare i ugnen 10–15 minuter, tills brödet är gyllene och har puffat upp lite.
  12. Värm lönnsirap i en kastrull på låg värme.
  13. Tillsätt rom och rör runt.
  14. Ta från värmen och slå romsirapen i en liten skål eller kanna.
  15. Servera de gräddade croissanterna med siktat florsocker, romsirap och resten av bären.
Recept på fattiga riddare med romsirap och bär

Fattiga riddare med romsirap och bär.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft, Fabian Björk

LÄS MER:

4 klimatsmarta och kreativa recept med bröd

Fattiga riddare med vit chokladkräm och bär

French toast med keso, äpple och russin

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: