Grattis Erik Hammar, Sveriges Mästerkock 2018!

Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018!

Efter en spännande final blev det till slut Erik Hammar från Stockholm som tog hem titeln Sveriges Mästerkock 2018. I en exklusiv intervju med ELLE mat & vin berättar han nu om sin nya kokbok, framtidsplanerna och vem som egentligen anmälde honom till programmet.
04 april, 2018

Erik Hammar

Ålder: 31.
Bor: Stockholm
Familj: Sambo Maria, mamma, pappa, brorsa och syrra.
Yrke:  F.d. marknadsanalytiker, numera egenföretagare
Aktuell: Vinnare av Sveriges Mästerkock 2018 och med kokboken ”Min franska matresa” (Bonnier Fakta).
Instagram: @hammartimekitchen

Stort grattis till titeln Sveriges Mästerkock 2018!

– Tack så jättemycket! Det känns fantastiskt! Sen är det tråkigt att jag stod med just Adam som är en så god vän. Man ville ju att han skulle vinna också. Men det känns bra, jag är jätteglad!

Hur kändes finalen?

– Det var först väldigt spänt samtidigt som det var väldigt kul. Det är ju lite annorlunda stämning i köket under en final. Juryn är finklädd, det är bara jag och Adam i köket och sen står de andra 12 deltagarna och hejar. Man blir ju supertaggad. Det var lite nervöst på förrätten, vid varmrätten började man bli varm i kläderna och efterrätten var bara ett rent nöje. Man har ju fått ett förtroende att stå i finalen och då vill man ju gärna förvalta det på ett bra sätt.

Men visst var det så att det var dina kompisar som anmälde dig till Sveriges mästerkock?

– Precis! Jag har ju sett alla säsonger och har tyckt det skulle vara kul att söka men jag har aldrig känt att det varit rätt läge att söka. Jag vet faktiskt inte om jag någonsin hade vågat att ta steget själv, så det var ju väldigt roligt att det blev såhär. Man får väl tillägna ett tack till kompisarna såhär i efterhand.

Vad har du för planer för framtiden?

– Jag kommer starta upp en blogg och sen är det ganska många som kontaktat mig om samarbeten och events. Jag har sagt upp mig från jobbet så jag kommer väl egentligen bara försöka spinna på det här. Sen har jag också startat ett eget företag, så det handlar lite om att se vad jag kan göra inom det här lite mer mediala matlagningsgrejen och hur jag kan jobba med det långsiktigt.

Du har precis gett ut en kokbok med fantastiskt fina bilder och recept. Berätta mer om temat och hur du tänkte. 

– Grundidén var att jag skulle göra en kokbok med inslag av dryckesrekommendationer. Jag är väldigt drycksintresserad och tycker om att prata om hur mat och dryck fungerar tillsammans. Att boken skulle handla om fransk mat kändes helt givet. Jag har egentligen bara lagat fransk mat genom hela tävlingen och för mig är det moderna köket i stort byggt på franska grunder. Jag har även jobbat som servitör och springpojke på franska restauranger så Frankrike är verkligen mitt gastronomiska hemland. I boken valde jag att fokusera på fem regioner i Frankrike. Det gjorde det möjligt att visa upp bredden på det franska köket.

Erik Hammar gillar mat och vin i kombination. Foto: Frida Wismar

Erik Hammar gillar mat och vin i kombination. Foto: Frida Wismar

Kan även den som inte är en mästerkock laga recepten från din kokbok?

– Jag gillar att laga ganska enkel mat och det var oftast det jag även gjorde i programmet. Jag ville göra boken på ett ganska enkelt nivå som gjorde att det ska vara konkret och enkelt att ta in. Det måste inte vara massa krångliga saker eller konstiga tillagningstekniker utan det handlar mer om att ta det lugnt och metodiskt. Vem som helst ska kunna laga alla recepten i boken.

Har du någon förebild i köket?

– Från början hade man förebilder man inspireras av men ju mer tiden går desto mer hittar man sin egen matlagning. Det är klart att man kan vara inspirerad av olika maträtter men det är ingen speciell person jag försöker efterlikna. Men jag var dock jag superinspirerad av Melker Andersson när jag jobbade på Grill.

Vilket är ditt bästa matlagningstips?

– Att man försöker skapa sig en ganska noggrann bild av vad man vill göra innan man sätter igång. Om jag känner mig osäker på någonting i ett recept eller jag ska laga något för försöka gånget så googlar jag fram ungefär fem recept på det jag ska göra. Det behöver inte vara hela recept men kanske delar av det. Det handlar om att försöka hitta de gemensamma ingredienserna och se vad som sticker ut. Kanske är det någon som avslutar med en klick smör medan någon annan avslutar med persilja. Så kan man välja det man tycker låter godast. Men det viktigaste tipset är kanske att läsa receptet ordentligt.

Recept: Trerättersmeny från Eriks kokbok

"Min franska matresa" (Bonnier Fakta) av Erik Hammar.

”Min franska matresa” (Bonnier Fakta) av Erik Hammar.