5 enkla recept på nyttigt julgodis

Nyttigt julgodis.

Byt ut den klassiska chokladasken mot dessa betydligt nyttigare varianter av julgodis som du enkelt kan göra själv. Testa till exempel havrebollar med kanel och dadlar
11 december, 2017

Julen handlar ofta om överdåd i allt från konsumtion till vad vi sätter i oss i mat- och godisväg. Är du sugen att testa något mer hälsosamt i år? Här är det nyttiga julgodiset du enkelt kan göra själv.

1. Havrebollar med kanel och dadlar

Havrebollar med kanel och dadlar. Foto och recept: ICA

16 stycken

Du behöver:

2 dl havregryn

150 g torkade kärnfria dadlar

1 tsk kanel

2 krm flingsalt

Ca 2 msk vatten

2 ½ msk kakao

Gör så här:

1. Mixa havregrynen i en matberedare och tillsätt sedan dadlar, hälften av kanelen, salt och lite i taget av vattnet tills du får en smet.

2. Forma bollar av smeten och rulla dem i en blandning av kakao och resten av kanelen.

Förvara i kylskåp.

2. Chokladpopcorn med kanel och tranbär

Chokladpopcorn med kanel och tranbär. Foto och recept: ICA

Du behöver:

100 g mörk bakchoklad (det går bra med mjölkfri för att göra dem veganska)

1 l poppade popcorn

1 dl torkade tranbär

½ tsk kanel

½ tsk flingsalt

Gör så här:

1. Bryt bakchokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad eller i mikron.

2. Blanda popcorn och tranbär med chokladen och lägg på ett bakplåtspapper. Sära lite på popcornen.

3. Strö över kanel och salt. Låt sedan chokladen stelna.

Förvara i rumstemperatur.

3. Chokladdoppade clementiner

Chokladdoppade clementiner. Foto och recept: ICA

Chokladdoppade clementiner. Foto och recept: ICA

20 stycken

Du behöver:

2 clementiner

100 g mörk bakchoklad

½ tsk kardemummakärnor

Gör så här:

1. Skala clementinerna och dela upp i klyftor.

2. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål, smält över vattenbad eller i mikron.

3. Krossa kardemummakärnorna i en mortel.

4. Doppa klyftorna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.

5. Strö över kardemummasmulet och låt chokladen stelna.

Förvara i kylskåp.

4. Frukt- och nötbars med smak av pepparkaka

Frukt- och nötbars. Foto och recept: ICA

16 bitar

Du behöver:

10 torkade fikon

10 torkade aprikoser

2 dl sultanrussin (vanliga går också bra)

½ tsk mald ingefära

½ tsk mald kanel

1 dl pistagenötter

1 dl pecannötter

1 dl riven kokos

Gör så här:

1. Mixa fikon, aprikoser, russin och kryddor till en tjock smet i en matberedare. Tillsätt lite vatten om blandningen blir för tjock för att mixa.

2. Hacka nötterna och blanda i smeten.

3. Lägg smeten på ett bakplåtspapper och forma till en kompakt kaka, cirka 10×20 centimeter.

4. Låt stelna i kylen och vänd därefter kakan i kokos. Skär i bitar och servera.

Förvara i kylskåpet.

5. Chokladdoppade vindruvor med polkakross

Chokladdoppade vindruvor. Foto och recept: ICA

Chokladdoppade vindruvor. Foto och recept: ICA

50 druvor

Du behöver:

50 vindruvor

6 polkagrisar

100 g mörk bakchoklad

Gör så här:

1. Skölj druvorna och låt torka. Krossa polkagrisarna i en mortel.

2. Bryt chokladen i bitar och smält över ett vattenbad eller i mikron.

3. Doppa druvorna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset och låt chokladen stelna.

Förvara i kylskåp.