Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Drinkglassen med alkohol får fortsätta säljas i matbutiker

05 jul, 2016 
AvJoel Linde
Efter ett temporärt stopp i försäljningen finns nu återigen isglassen N1ce Coctail, med 5 procent alkohol, till försäljning i svenska mataffärer. Hur kan det komma sig?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
N1CE Cocktail finns bland annat att beställa hos Mathem.se.
N1CE Cocktail finns bland annat att beställa hos Mathem.se.

Under sommaren 2015 lanserades N1CE COCTAIL som är en isglass i bägare. Det som skiljer den från de flesta andra glassar är att den innehåller 5 procent alkohol.

När glassen började säljas på genom Mathem fick den snabbt kritik och flera anmälningar togs emot. Det ledde till att försäljningen temporärt stoppades, på eget initiativ från Mathem.

Men nu finns den åter till försäljning i helt vanliga matvarubutiker, och lagen säger faktiskt ingenting om det.

– En glass är inte en dryck, precis som praliner eller mat som innehåller alkohol, och därför finns inte samma bestämmelser om hur produkten får säljas, säger Josefin Jonsson, chef för enheten för alkohol- och tobakstillsyn på Folkhälsomyndigheten till ELLE mat & vin.

Annons

– Vi har ju en lagstiftning att förhålla oss till, men jag tror det är ganska tydligt att man från massa håll tycker att det är olämpligt att en sån produkt som är så likt dryck ska kunna säljas så. Men vi har inget stöd i lagen att stoppa försäljningen.

Folkhälsomyndigheten menar dock att alkohollagens dryckesbestämmelser bör innefatta den här typen av produkter, och att det är högst olämpligt om det säljs till barn och ungdomar.

Nu säljs glassen med en åldersgräns på 18 år, vilket faktiskt inte är nödvändigt enligt lag. Glassen finns i smakerna Margarita, Mojito, Piña Colada och Strawberry Daiquiri. En glass motsvarar ungefär en tredjedel av en 33 cl ölburk.

Läs även: 6 vinslushies att svalka sig med i sommar

Svalka dig med en vinslushie i sommar!
Svalka dig med en vinslushie i sommar!
Annons