Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Dominique Crenns tacos d’ormeaux

23 feb, 2024 
AvRedaktionen ELLE
Recept på Dominique Crenns tacos d’ormeaux
CONSTANTINI DELPHINE
Tacos d’ormeaux har blivit Golden Poppys signaturrätt. Här delar stjärnkocken Dominique Crenn med sig hur du återskapar denna magiska rätt hemma!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångromBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångrom

Tacos d’ormeaux

Ormeaux, som även kallas abalone, havsöra eller öronsnäcka, är exklusiva och ovanliga i Sverige, men går ibland att beställa via fiskhandlare.

Dominique Crenns lyxiga tacos d'ormeaux görs med exklusiva abalone, även känd som havsöra
_CONSTANTINI DELPHINE
Annons

4 portioner

Du behöver:

4 abalone
Brynt smör
1 lime
Olja, till stekning
Flingsalt
100 g blåmusslor
1–2 cl sake

Tortillas:

1 dl majsmjöl
1 krm salt
0,7 cl druvkärneolja
Drygt 1 dl vatten

Tillbehör:

Kimchi
Ananassalsa

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till tortillabröden i en matberedare på låg hastighet. Dela degen i 10 bollar och kavla ut dem tunt. Stansa ut degen med en form på 9,5 cm i diameter och grädda dem på en lätt oljad stekhäll på båda sidor. Låt svalna och lägg i en lufttät burk.
  2. Öppna försiktigt abalone-skalen och ta loss köttet inuti. Börja med att skära loss muskeln som sitter fast i skalet, sedan kan du lossa resten med en platt träspatel. När köttet är loss, klipp bort inälvorna och munnen med sax. Putsa sedan bort det hårda membranet runtomkring köttet – försiktigt så du inte skadar köttet inuti – och skölj sedan det putsade köttet i vatten. Banka det putsade köttet ordentligt för att göra det mörare, men inte för hårt så att det spricker. Börja banka på delen som låg fäst mot skalet, vänd sedan och banka på den andra sidan. Förvara köttet i kyl, men ta fram i rumstemperatur 30 minuter före tillagning. Rengör skalen noga och spara till serveringen.
  3. Skölj musslorna i vatten, knacka försiktigt på skalen och släng de som inte sluter sig. Bryn musslorna i sake i en kastrull på låg värme, passera sedan lagen genom en sil. Plocka ut musslorna från skalen. Mixa grovt ihop musslorna med lagen, behåll några bitar för konsistens. Bred ut musselmixen i botten av de sparade och tvättade abalone-skalen.
  4. Stek abalone-köttet i lite brynt smör och grilla dem sedan på båda sidor i grillpanna. Pressa över lite limejuice. Krydda abalonen med fleur de sel-salt.
  5. Värm tortillabröden, lägg abalonen ovanpå musselmixen i skalen och servera med kimchi och ananassalsa.

Recept: Dominique Crenn
Foto: Delphine Constanini
Översättning: Jenny Norberg

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons