Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Ditt favoritvin kan försvinna från marknaden

08 apr, 2018 
AvHelena Sjögren
Våra mest populära druvsorter som Pinot noir, Chardonnay och Cabernet går en osäker framtid till mötes. Lundaforskaren Kimberly Nicholas varnar för att de populära druvorna riskerar att försvinna på grund av klimatförändringar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Oavsett om du ser vin som ett socialt smörjmedel eller en självklar måltidsdryck kan din vinkran vara hotad. Det hävdar Lundaforskaren Kimberly Nicholas i en ny studie som publicerats i tidskriften Nature.

Flera av våra mest populära druvor riskerar att försvinna när klimatet förändras.

I dag odlas endast 12 olika druvsorter på den största delen av all odlad mark som används till vin. De mest odlade druvorna är Cabernet sauvignon, Chardonnay och Pinot noir. Anledningen är att de traditionella vinsorter från Europa togs med till ”den nya världen”. I länder som Chile, Sydafrika, USA och Australien dominerar fortfarande dessa druvsorter, trots att det finns druvor som är bättre lämpade.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det lilla urvalet av druvor gör också vinnäringen mer känslig för förändring.

De druvor som i dag dominerar marknaden tenderar att mogna tidigare och kräver mer vatten än andra druvor. Det gör dem också mer känsliga för klimatförändringar.

Annons

I framtiden kan vårarna högre temperaturer i kombination med tidigare vårar och en ökad risk för frost i odlingssäsongen tvinga odlarna att tänka om. Druvor som mognar senare verkar vara bäst lämpade för det varmare klimatet, enligt Kimberly Nicholas.

Samtidigt måste också konsumenterna tänka om och vara mer öppna för viner av andra druvor än de traditionella.

– Alla måste ställa om: vinodlare, vinförsäljare, och inte minst vindrickare. Och vi måste ställa om till ett samhälle med radikalt minskade utsläpp för att kunna fortsätta vårt vindrickande, oavsett druva, säger Kimberly Nicholas i ett pressmeddelande.

Våra tre vanligaste vindruvor:

Pinot noir

Den blå druvan Pinot noir odlas i stora delar av världen. Bland de mest kända vindistrikten har vi franska Bourgogne, amerikanska Oregon och Sonoma samt Central Otago på Nya Zeeland.

Smaken brukar beskrivas som lätt kryddig med inslag av hallon, jordgubbar, gräs, kryddor, choklad. När vinet får mogna blir toner av tryffel och multna löv mer framträdande.

Annons

Chardonnay

Den gröna druvan Chardonnay odlas i de flesta vinländer. Den beskrivs som lättodlad och ger dessutom stora skördar. Bland de mest kända vindistrikten kan nämnas Bourgogne, Champagne, Kalifornien och Stellenbosch.

Chardonnay kan vara friskt och lätt med toner av gröna äpplen. Fatlagrade viner har en mer fyllig smak med inslag av smör och tropisk frukt.

Chardonnay används i Champagne tillsammans med pinot noir och pinot meunier,

Cabernet sauvignon

Den blå druvan Cabernet sauvignon odlas i hela vinvärlden. Bland de mest kända vindistrikten finns franska Bordeaux och Napa valley i Kalifornien.

Druvan ger ofta sträva, fylliga och friska rödviner med hög fruktsyra. Den har typiska aromer av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och gräs.

Läs mer:

Neurologen: Vin lika bra som burpees – för hjärnan

Ny studie: Ett glas vin om dagen kan skydda mot demens

Grattis världen! Nu finns tydligen en bakfyllefri prosecco

Annons