Den nya matdrottningen – Rachel Khoo!

Rachel Khoo är Londontjejen som gjort succé från sitt lilla kök i Paris. Just nu är hon aktuell med serien Rachel Khoos Kitchen Notebook: London för BBC Lifestyle. Vi träffade henne när hon var i Stockholm!
14 januari, 2013
rachel-khoo

Från sitt lilla kök i Paris bjuder London-tjejen Rachel på sin fantastiska mat.

Känner man till Rachels historia låter det som en saga, men det ligger såklart otroligt mycket jobb bakom hennes succé med två storsäljande kokböcker och tre tv-serier för BBC. Rachel Khoo tröttnade helt enkelt på sitt liv som pr-ansvarig för ett lyxmärke i London, flyttade på chans till Paris och hankade sig fram på diverse jobb, bland annat på patisserier och i kokboksbutiken La Cocotte. Hon började med catering till deras boklanseringar, och då föddes idén till en egen kokbok. Och som den foodie hon är har hon stenkoll på allt som händer på matscenen, inte bara här i Stockholm, utan hela världen över

– Eftersom jag bott så många år i Paris är jag en riktig snobb när det kommer till croissanter. Och det här – det är en riktigt bra croissant!, suckar Rachel Khoo lyckligt och viftar med det frasiga bakverket från Bageri Petrus på Söder i Stockholm. Att vi hamnade just här för intervjun beror på att Rachel har goda vänner i stan som bor i närheten, och de lånar glatt ut sin lägenhet – och hund – när hon kommer hit.

– De har ett bra kök, så när jag är i Stockholm passar jag på att provlaga mina recept och de får såklart provsmaka! Och som tack så går jag ut med deras hund, men det är knappt att jag vågar – söder är ju så himla trendigt, hipsters överallt, skrattar hon.

Fast Rachel själv passar förstås perfekt in på söders gator med sin färgstarka retrostil och klarröda läppar.

– Jag älskar att det händer så mycket i Stockholm! Alla små underbara bagerier, ni har verkligen hög standard på bakverk här. Kanelbulle, säger jag bara! Men maten är ju också fantastisk och nyskapande, allt från fina stjärnkrogar som Franzén Lindeberg och nyskapande restauranger som Oaxen till trendiga food trucks och nischade matställen som Smörgåstårteriet.

Vilka trender ser du inom mat och dryck?

Social dining. Restaurangerna slår knut på sig själv för att erbjuda mysigt häng och smårätter, typ tapas – fast det behöver ju förstås inte vara spanska smaker, som man kan dela och äta tillsammans. Mobil mat. Nu kommer maten till dig – food trucks, pop up-restauranger och matmarknader på nya ställen. Gastroturism. Folk reser med fokus på mat och matupplevelse, både bokstavligen – men också hemma via sina kök. Budgetmat. Det är jättestort i Storbritannien och USA – hur man lagar nyttig mat billigt, men också hur man tar vara på rester på bästa sätt. Bakning. ALLA bakar! Bakningsprogrammen på tv har gjort sitt, och sedan finns det ju så många bra och roliga tillbehör och produkter att använda sig av nu.

rachel-khoo2

I programmet delar Rachel med sig av sina franska favoriter, restauranger, marknader och produkter.

Se Rachels program Little Paris Kitchen på BBC Lifestyle måndagar och tisdagar 18.10.

Läs mer om Rachel Khoo och få smakprov ur hennes nya bok i vårnumret av ELLE mat & vin! Vill du vinna boken The little Paris kitchen? Klicka här!