Därför ska du äta kiwi varje dag – 5 anledningar

Kiwi är en god och syrlig frukt som passar lika bra att äta för sig som att hacka och strö över yoghurt, müsli eller gröt. Eller varför inte ha den i en smoothie? Här är 5 anledningar till varför du ska äta kiwi varje dag!
29 maj, 2017

Kiwi härstammar från Kina och kallades i Västvärlden tidigare för kinesiskt krusbär. Frukten började säljas till USA i mitten av 1950-talet och kom till Sverige runt 1980. Idag är den gröna frukten mångas favorit och tur är väl det eftersom det finns flera fördelar med att äta en kiwi varje dag!

1. Kiwi förbättrar matsmältningen

Kiwi innehåller mycket fibrer vilket hjälper magen att smälta maten lättare. I rå kiwi finns det dessutom ett enzym, aktinidin, som hjälper kroppen att bryta ner proteiner som finns i kött och fisk.

2. Kiwi innehåller stora mängder av C-vitamin

C-vitamin stärker vårt immunförsvar och ger oss samtidigt starka tänder, ben och blodkärl. C-vitamin hjälper även kroppen att ta upp andra näringsämnen som zink, kalcium och zink.

LÄS OCKSÅ: 11 SAKER DU BORDE VETA OM GRAPEFRUKT

3. Kiwi är effektiv vid viktnedgång

Kiwi har lågt glykemiskt index vilket gör att du får en jämn blodsockerkurva. Ett jämnt blodsocker gör att du inte får lika stort sötsug vilket kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

4. Kiwi minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar

I kiwins mitt finns det små frön som består av alfalinolensyra. Alfalinolensyra är en speciell omega-3-fettsyra som kroppen inte kan producera på egen hand utan måste tillföras via kosten. Den hjälper kroppen att skyddas mot hjärt- och kärlsjukdomar samtidigt som frukten balanserar blodtrycket tack vare dess höga nivå av kalium.

5. Kiwi håller dig ung längre

Frukten innehåller en stor mängd E-vitamin och andra antioxidanter som skyddar våra celler mot fria radikaler. E-vitamin är dessutom bra för huden och förebygger både rynkor och ger oss ett naturligt skydd mot solens UV-strålar.

LÄS OCKSÅ:

5 MATKONTON DU MÅSTE FÖLJA PÅ INSTAGRAM

5 VANLIGA MYTER OM KVINNORS HÄLSA OCH HUR DET EGENTLIGEN ÄR

8 HÅRPROBLEM OCH VAD DE AVSLÖJAR OM DIN HÄLSA

7 ANLEDNINGAR TILL VARFÖR DU SKA ÄTA MER GRÖNKÅL

Foto IBL

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: