Därför blir du sugen på fyllekäk och bakismat

Blir du sugen på pizza och hamburgare när du är bakis?

Brukar du avsluta utekvällen med en hamburgare och starta dagen efter med en pizza? Nu har forskare kommit på varför vi blir extra hungriga av alkohol.
13 januari, 2017

Forskare har länge förbryllats över den bakfulla människans starka tendens till att överäta. Alkohol i sig är nämligen kaloririkt och borde därför snarare hämma aptiten – inte öka den. Teorierna kring det orimliga beteendet har varit många, men nu är det 2017 och vetenskapen verkar till sist ha knäckt nöten.

Genom en studie från The Francis Crick Institute i London har forskare kommit fram till att det beror på speciella neuroner av typen Agrp. Samma neuroner aktiveras vid svält och framkallar intensiva hungerkänslor.

Läs också: Färgen på vinet avgör hur bakis du blir

Forskarna ville se vad som hände när man gav möss samma mängd alkohol som skulle motsvara att en människa drack en och en halv flaska vin på en kväll – och gissa vad som hände? Agrp-neuronerna aktiverades och mössen, som nyligen hade ätit, började vräka i sig mat.

Forskarna tror därför att något liknande händer med oss människor när vi dricker, och det kan alltså förklara varför du är så extremt sugen på att äta mycket och kaloririkt när du är på väg hem från krogen eller, för all del, dagen efter.

Läs också: 5 livsmedel som botar bakfyllan – på riktigt

Ägg och bacon kan hjälpa till att bota bakfyllan. Foto: Shutterstock

Ägg och bacon kan hjälpa till att bota bakfyllan. Foto: Shutterstock

Källa: Nature