Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Därför är det bra att äta hummer till nyår

30 dec, 2015 
AvJoel Linde
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hel kokt hummer från Picard.
Hel kokt hummer från Picard.

Enligt livsmedelsverket bör vi äta fisk och skaldjur ofta, upp till 2-3 gånger per vecka, eftersom det innehåller massor av nyttiga ämnen som kan vara svårt att få i sig från annat håll.

Just hummer är en av de bästa proteinkällorna som finns. En portion med 100 gram kokt hummerkött innehåller knappt 90 kalorier (kcal), 19 gram protein, och bara 1,5 gram fett, varav endast 0,18 gram är mättat fett.

Hummer innehåller även nödvändiga mineraler som fosfor, magnesium, kalium, zink och calcium, vilket är bra för bland annat skelettet cellerna. Köttet innehåller även B-12-vitamin och kolin som är bra för hjärnan.

Annons

Dock bör du se upp med hummer om du är känslig för kolesterol eftersom en enda portion hummer innehåller ungefär 60 procent av det rekommenderade dagliga intaget. Är du redan känslig så kommer du över gränsen. Hummer innehåller även höga halter sodium, vilket kan bidra till högt blodtryck.

Det är också väldigt miljövänligt i förhållande till exempelvis nötkött.

Även ostron är fullspäckade med nyttigheter som vitamin A, B12, D och E, och även flertalet mineraler.

Så du kan med gott samvete sätta i dig havets läckerheter till nyår.

Läs även: 6 sätt att tillaga hummer till nyår

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons