Coq au Vin

Coq au Vin är en klassisk fransk gryta.

Coq au Vin är en klassisk fransk gryta med tupp, sidfläsk och rödvin. Här har vi ersatt tuppen med kyckling. Servera gärna med en bit baguette.
22 september, 2015

4 personer

Tid: 45 minuter

Du behöver:

1 kyckling

2 msk smör

salt och peppar

200 g champinjoner

12 röda smålökar

200 g cocktailtomater

5 dl rödvin

1 hönsbuljongtärning

2 lagerblad

1/2 torkad timjan

2 vitlöksklyftor

100 g rökt sidfläsk

2 msk maizena utrört i vatten

hackad persilja

Gör så här:

Dela kycklingen i portionsbitar. Smält smöret i en gjutjärnsgryta och bryn kycklingen runt om. Krydda. Rensa och skär svampen i bitar. Skala löken. Smält smör och bryn svamp och lök i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg fräset i kycklinggrytan tillsammans med tomaterna. Häll på vin och tillsätt buljong, kryddor och pressad vitlök.

Sjud grytan långsamt under lock i 30 minuter. Skär fläsket i tärningar och stek dem i en panna. Tillsätt dem i grytan. Red grytan med maizena utrört i lite vatten. Strö över hackad persilja.

Vintips!

Samma vin i såsen som i kocken: La Vignée, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrike (nr 5421) 139 kr. Mjukt och bärigt rödvin med toner av syrliga skogshallon och örter.

Från jobbet: ”Klassiska grytor”.

Relaterade recept: Bouillabaisse och Boeuf Bourguignon.

Coq au Vin.

Coq au Vin.

Av: Charumati Roug
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: