7 drinkar inspirerade av starka kvinnor

Cointreau vill lyfta och hylla starka kvinnor.

På internationella kvinnodagen den 8 mars släpper Cointreau en coffee table-bok i samarbete med några av Sveriges främsta barer. Boken innehåller 20 drinkrecept inspirerade av starka kvinnor.
08 mars, 2017

Den franska apelsinlikören Cointreau skapades 1875 av Édouard Cointreau. Samma år gifte han sig med Louisa Cointreau som tack vare sitt mod att gå sin egen väg och kämpa för kvinnors rättigheter kom att bli en stor inspiration och musa för varumärket.

– Att lyfta och hylla starka kvinnor har sedan starten legat Cointreau väldigt varmt om hjärtat. Med den här boken vill vi visa vår hyllning till både Louisa och svenska kvinnor som vågar gå sin egen väg, säger Kiana Enssi, produktchef för Cointreau i Sverige.

Cocktailboken, med drinkar inspirerade av kvinnliga förebilder, finns att köpa på Papercut på Krukmakargatan 24 i Stockholm. Här bjuder vi på 7 goda recept. Drinkarna serveras även på de medverkande barerna mellan 8 och 12 mars.

1. We Have Paris

Skapad av: Pigalle, Göteborg.

We Have Paris. Skapad av: Pigalle, Göteborg.

We Have Paris. Skapad av: Pigalle, Göteborg.

Ingredienser:

40 ml färsk blodgrapejuice

30 ml Cointreau

20 ml Tequila Blanco

10 ml halloncoridal

rödbetssalt

is

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en shaker och skaka med is. Sila sedan upp drinken i ett glas kantat med rödbetssalt. Servera och njut.

2. 4 journey cocktail

Skapad av: Pharmarium, Stockholm.

4 journey cocktail. Skapad av: Pharmarium, Stockholm.

4 journey cocktail. Skapad av: Pharmarium, Stockholm.

Ingredienser:

25 ml Cointreau

25 ml Grey Goose Vodka

10 ml O.P. Andersson

10 ml Butter Beer-socker

10 ml citron

1 barsked Genever

bambinasoda

Gör så här:

Bambinasoda: Värm upp 30 cl prosecco, 10 cl Aperol, 2 barskedar citronsyra och 3 dl socker tills det bildat ett koncentrat. Låt det svalna. Blanda sedan 8 cl av koncentratet med 10 cl sodavatten.

Butter Beer: Värm upp 50 cl öl tills bubblorna försvinner. Tillsätt 40 cl socker och 100 g smör. Låt sjuda tills sockret löst upp sig och sila av.

Skaka sedan alla ingredienser och sila upp i ett glas. Fyll på med krossad is, toppa med bambinasoda och avsluta med att garnera drinken med apelsin och hallonpulver.

3. Mio

Skapad av: Taverna Brillo, Stockholm.

Mio. Skapad av: Taverna Brillo, Stockholm.

Mio. Skapad av: Taverna Brillo, Stockholm.

Ingredienser:

25 ml Cointreau

20 ml vit rom

5 ml apricot brandy

maraschino-körsbär

apelsinskal

Gör så här:

Blanda alla ingredienser tillsammans med mycket is och sila ner i ett martiniglas. Toppa med ett maraschino-körbär och garnera med apelsinskal.

4. Both feet on the ground

Skapad av: Brasseriet, Stockholm.

Both feet on the ground. Skapad av: Brasseriet, Stockholm.

Both feet on the ground. Skapad av: Brasseriet, Stockholm.

Ingredienser:

20 ml Cointreau

25 ml Château du Breuil, chocolate Blend

25 ml Bokma Genever

10 ml riven choklad

2 skvättar Fee Brothers Aztec Chocolate Bitters

bladguld

Gör så här:

Häll alla ingredienser i ett större glas. Häll sedan i is och rör runt med en barsked tills drinken är väl kyld. Sila av i ett serveringsglas och dutta några droppar Cointreau på glasets kant att fästa bladguldet och den rivna chokladen på.

5. Status Quo Tonic

Skapad av: Linje Tio/Tjoget, Stockholm.

Status Quo Tonic. Skapad av: Linje Tio/Tjoget, Stockholm.

Status Quo Tonic. Skapad av: Linje Tio/Tjoget, Stockholm.

Du behöver:

25 ml Cointreau

25 ml Appleton 12

20 ml Espresso

10 ml rå ingefärsjuice

10 ml sockerlag

2 dash vaniljtinktur

1 nypa havssalt

Gör så här:

Skaka ingredienserna och sila sedan upp i highballglas. Fyll på med is och fizza med tonic, garnera med en tjock apelsinklyfta.

6. The Ultimate Diva

Skapad av: Guldbaren på Nobis Hotel, Stockholm.

Ultimate Diva. Skapad av: Guldbaren på Nobis Hotel, Stockholm.

Ultimate Diva. Skapad av: Guldbaren på Nobis Hotel, Stockholm.

Du behöver:

30 ml Cointreau

20 ml O.P. Anderson

25 ml färskpressad limejuice

20 ml lingonsocker

6 droppar Scrappy’s lavender bitters

10 ml äggvita

garnera med lingon och torkad lavendel

Gör så här:

Börja med att koka upp ett sockerlag och fyll sedan på med lingon. Låt smakerna dra i cirka 30 minuter och sila sedan av i en glasflaska. Torrskaka sedan alla ingredienserna (skaka utan is) för att äggvitan lättare ska få sin skumkrona innan du skakar med isen. Garnera med lingon och torkad lavendel.

7. The Collector

Skapad av: Mr P, Göteborg

The Collector. Skapad av: Mr P, Göteborg.

The Collector. Skapad av: Mr P, Göteborg.

Du behöver:

30 ml Edinburgh Cannon Ball Navy Strength Gin

20 ml Cointreau

15 ml Orange Basil Cardamon Shrub

2 Dash Cardamon Bitters

toppa med champagne

apelsinzest

Gör så här:

Häll alla ingredienser förutom champagne i ett stort glas, rör om tillsammans med is. Häll över i ett glas och toppa med bubbel. Addera apelsinzest i drinken och garnera med apelsinskal.