Citronkaka med vallmoglasyr

Recept på citronkaka med vallmoglasyr

Columbus Leth
Citronkakan blir totalt oemotståndlig med vallmoglasyren. Med blommorna som dekoration förs tankarna till ljumna sommarkvällar.
30 januari, 2022
0:49

Efter reklamen: Festlig chokladmoussetårta med mirror glaze

(0:49)

Slå på ljud

, Citronkaka med vallmoglasyr

Citron och vallmo är en helt oemotståndlig kombination i en kaka. Prova själv!

Baka en oemotstånglig citronkaka med vallmoglasyr
Columbus Leth

6 portioner

Du behöver:

200 g rumsvarmt smör
180 g (2 dl) strösocker
3 ägg
140 g (ca 2 1/4 dl) mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 ekologiska citroner
2 msk vallmofrön
1 dl vispgrädde

Glasyr:

1 citron
250 g (ca 5 dl) florsocker

Topping:

Ätbara örter eller blommor

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Vispa smör och socker fluffigt i en skål med elvisp. Tillsätt 1 ägg åt gången och vispa till en slät smet.
  2. Rör ihop mjöl, bakpulver och salt i en skål och vänd ner det i smeten med en slickepott.
  3. Skölj citronerna och finriv skalet. Vänd ner citronskal, färskpressad citronsaft, grädde och vallmofrön i smeten. Klä en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda kakan i ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna helt i formen.
  4. Pressa citronen till glasyren och rör ihop citronsaft och florsocker till en slät glasyr. Stjälp upp kakan och ringla glasyren över kakan. Pynta med örter eller blommor och servera.

Recept: Linn Grubbström Foto: Columbus Leth