Citronkaka med mandelmassa och vallmofrön

Recept på citronkaka med mandelmassa och vallmofrön

Saftig, syrlig och intensiv i smaken. Denna citronkaka med mandelmassa och vallmo är en tiopoängare! Serveras med citronchips.
24 mars, 2020

6 bitar

Citronkaka:

1 ½ ekologisk citron

150 g mandelmassa

150 g mjukt smör

1 ½ dl (150 g) strösocker

3 ägg

1 ¼ dl (75 g) vetemjöl

2 msk blå vallmofrön

¼ tsk salt

Citronglasyr:

2 ½ dl (150 g) florsocker

3 msk citronsaft

Citronchips:

2 ekologiska citroner

1 dl strösocker

1 dl vatten

Gör citronchipsen så här:

  1. Skölj och torka citronerna och skär i ½ cm tjocka skivor.
  2. Koka upp socker och vatten i en liten kastrull, låt koka ihop 2–3 minuter.
  3. Lägg citronerna på ett fat, slå sockerlagen över dem och låt stå och dra i 15 minuter.
  4. Värm ugnen till 125°.
  5. Lägg citronskivorna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen, 45–60 minuter.
  6. Vänd dem efter ca 30 minuter.
  7. Baka tills skivorna är gyllene men inte brända.
  8. Låt sedan svalna på ett ugnsgaller.
  9. Höj ugnsvärmen till 180°.

Gör citronkakan så här:

  1. Klä en avlång brödform, ca 10 x 25 cm, med bakplåtspapper.
  2. Riv skalen fint och pressa saften ur 1 ½ citroner.
  3. Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn.
  4. Vispa smör, socker, grovriven mandelmassa, citronskal, citronsaft och ägg med elvisp.
  5. Smeten ska bara vispas så att den håller ihop, den får inte vispas för länge, då blir massan grynig.
  6. Vänd ner vetemjöl, vallmofrön och salt.
  7. Rör till en len smet utan klumpar och fördela i formen.
  8. Jämna ut ytan med en sked och grädda i ugnen i 30–35 minuter.
  9. Låt svalna i formen, ovan ett ugnsgaller.
  10. Rör ihop florsocker och citronsaft till en tjockflytande glasyr.
  11. Häll över den avsvalnade kakan, garnera med citronchips och strö lite vallmofrön över.
Recept på citronkaka med mandelmassa och vallmofrön

Citronkaka med mandelmassa och vallmofrön.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Lättbakad citronkaka med kondenserad mjölk

Citronmoussetårta med glaze och vit choklad

Bjud på klassisk citronpaj med maräng

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: