Citronkaka med karamellganache
03 maj, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Den här citronkakan bakas enkelt i långpanna och toppas med en otroligt god karamellganache. Kanske det godaste och enklaste du kan baka!
Annons
Citronkaka med karamellganache
De här läckerbitarna innehåller både mandelmassa och brända mandlar. Glasyren är gjord av karamellchoklad.
Annons
15 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
250 g mandelmassa
250 g mjukt smör
250 g (2 ¾ dl) strösocker
5 ägg
2 ekologiska citroner
100 g (1 ¾ dl) vetemjöl
¼ tsk salt
Karamellganache:
250 g karamellchoklad/blond choklad
1 ¼ dl vispgrädde
15 g glukossirap
1 nypa flingsalt
Dekoration:
75 g brända eller rostade mandlar
Ev ätbart guldpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°. Smörj en form, 33 x 23 cm, och klä den med bakplåtspapper.
- Riv mandelmassan grovt och vispa den med elvisp tillsammans med socker och smör så att det blir en krämig massa. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
- Finriv citronskalet och pressa saften ur citronerna. Vänd ner citronskal, saft, mjöl och salt i smeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i 30–35 minuter tills den är gyllenbrun och genomgräddad. Låt den svalna helt på ett galler.
- Karamellganache: Finhacka och smält chokladen över vattenbad. Koka upp grädde och glukossirap. Häll den varma grädden över chokladen, lite i taget, under omrörning. Rör tills ganachen är slät. Tillsätt flingsalt.
- Fördela ganachen på kakan och låt stå i kylskåpet i minst 4 timmar. Skär upp kakan och dekorera med grovhackade brända mandlar och ätbart guldpulver.
Foto: Betina Hastoft
Annons