Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Citronkaka med karamell­ganache

03 maj, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på citronkaka med karamellganache
Betina Hastoft
Den här citronkakan bakas enkelt i långpanna och toppas med en otroligt god karamellganache. Kanske det godaste och enklaste du kan baka!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #3 – Saftig morotskakaBrand logo
Bakat och klart #3 – Saftig morotskaka

Citronkaka med karamell­ganache

De här läckerbitarna innehåller både mandelmassa och brända mandlar. Glasyren är gjord av karamellchoklad.

Läcker citronkaka med karamellganache
Betina Hastoft
Annons

15 portioner

Tid: 30 minuter

Du behöver:

250 g mandelmassa
250 g mjukt smör
250 g (2 ¾ dl) strösocker
5 ägg
2 ekologiska citroner
100 g (1 ¾ dl) vetemjöl
¼ tsk salt

Karamellganache:

250 g karamellchoklad/blond choklad
1 ¼ dl vispgrädde
15 g glukossirap
1 nypa flingsalt

Dekoration:

75 g brända eller rostade mandlar
Ev ätbart guldpulver

Så gör du den klassiska drinken Espresso MartiniBrand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°. Smörj en form, 33 x 23 cm, och klä den med bakplåtspapper.
  2. Riv mandelmassan grovt och vispa den med elvisp tillsammans med socker och smör så att det blir en krämig massa. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
  3. Finriv citronskalet och pressa saften ur citronerna. Vänd ner citronskal, saft, mjöl och salt i smeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i 30–35 minuter tills den är gyllenbrun och genomgräddad. Låt den svalna helt på ett galler.
  4. Karamellganache: Finhacka och smält chokladen över vattenbad. Koka upp grädde och glukossirap. Häll den varma grädden över chokladen, lite i taget, under omrörning. Rör tills ganachen är slät. Tillsätt flingsalt.
  5. Fördela ganachen på kakan och låt stå i kylskåpet i minst 4 timmar. Skär upp kakan och dekorera med grovhackade brända mandlar och ätbart guldpulver.

Foto: Betina Hastoft

Annons