Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Citronkaka med frosting och karamelliserade citroner

24 feb, 2023
AvLuisa Lorang
Recept på citronkaka med frosting och karamelliserade citroner
Den här sötsyrliga citronkakan toppas med en frisk frosting och karamelliserade citroner – vilket gör den lika vacker som god!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Syrligt god Pink Beet LemonadeBrand logo
Syrligt god Pink Beet Lemonade

Citronkaka med frosting och karamelliserade citroner

Vacker kaka med frisk och söt smak.

Bjud på en vacker citronkaka med frosting och karamelliserade citroner

8 portioner

Annons

Du behöver:

½ vaniljstång
150 g rumsvarmt smör
2 ½ dl (225 g) strösocker
2 ägg
3 1/3 dl (200 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
1 dl grekisk yoghurt
1 msk finriven citronzest
3 msk färskpressad citronsaft

Frosting:

3 dl florsocker
2 msk yoghurt

Karamelliserade citronskivor:

1 dl strösocker
1 dl vatten
1 ekologisk citron

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175° varmluft. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna ur halva stången med en vass kniv. Vispa vaniljfrön, smör och socker luftigt med en elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och vänd sedan ner det i äggblandningen. Rör tills blandningen är slät och glansig. Tillsätt yoghurt, citronzest och – saft och rör ihop ordentligt.
  3. Smöra en springform, ca 24 cm i diameter, och häll ner smeten.
  4. Grädda kakan i ugnen i 30-40 minuter, tills helt genomgräddad. Låt kakan svalna på ett ugnsgaller.
  5. Frosting: Blanda florsocker och yoghurt till en tjock frosting i en skål. Tillsätt ev lite mer yoghurt, men se till att den inte blir för tunn. Bred frostingen kakan.
  6. Karamelliserade citroner: Koka upp socker och vatten i en stor kastrull, rör tills sockret lösts upp. Skölj citronen och skiva tunt.
  7. Fördela citronskivorna i vattnet så de inte överlappar varandra. Låt koka i sockerlagen i 2–4 minuter, tills lagen bubblar och nära på kokar bort. Den får inte ta färg.
  8. Fiska upp citronskivorna och låt torka ovan ett ugnsgaller, på ett stycke bakplåtspapper. Garnera kakan med de karamelliserade citronskivorna strax före servering.

Foto: Lene Samsö

Annons