10 smarta sätt att städa med citron

Städa smart med citron! Foto: Shutterstock

Citron är inte bara gott och fullproppat med C-vitamin, det är även ett fantastiskt rengöringsmedel! Här är 10 smarta sätt du kan använda citron för att städa hemma.
21 februari, 2017

Citronen lämpar sig perfekt till städning tack vare sina blekande och rengörande egenskaper. Dessutom tar den effektivt bort obehagliga lukter.

Här listar vi 10 smarta sätt att städa med citron:

1. Rengör skärbrädan

Dela citronen i två delar och häll lite salt på snittytan för att få en lätt slipande effekt. Skrubba därefter skärbrädan för att få bort matfläckar och lukt. Om fläckarna är väldigt envisa kan du låta citronen verka över natten

2. Fräscha upp dina händer

Har du hackat lök eller andra saker som luktar mycket, kan du gå runt med en ständig påminnelse om detta på dina fingrar i flera timmar. Tvätta dina händer med en citronskiva direkt efter du har jobbat färdigt nästa gång så neutraliserar du lukten redan innan den hunnit börja sprida sig.

3. Ta bort fula kalkavlagringar

Vi har alla varit där; de annars så snygga kakelplattorna i våra kök och badrum får fula avlagringar och intrycket är allt annat än fräscht… Få tillbaka den fina och glatta ytan genom att gnida citron mot avlagringarna och låt verka några minuter innan du torkar av med en trasa.

4. Gör rent och fräscht i mikron

Hacka en citron och lägg i en skål med vatten, kör i mikrovågsugnen tills fönstret är täckt av ånga. Låt skålen stå kvar inne i mikrovågsugnen en kvart innan du öppnar och torkar ur – jobbet kommer att gå lekande lätt.

5. Skapa en fräsch doft i kylskåpet

Dränk några bomullstussar i citronjuice och placera på ett litet fat någonstans i kylen – perfekt för att skapa en fräsch doft. Se bara till att byta ut tussarna mot nya ungefär en gång i veckan…

6. Ta bort fläckar från vita dukar

Blanda citronsaft och salt till en pasta och badda över fläckar på vita textilier. Låt det verka i ungefär en halvtimme och skölj därefter med vinäger och varmt vatten.

7. Rengör rivjärnet

Rivjärn kan vara riktigt tuffa att få rena – men du löser det enkelt med lite citron. Dela frukten i två delar och riv med fruktköttssidan för att få bort rester och orenheter, tack vare citronen lossnar det snabbt.

8. Få krom att skina!

Dela en citron i två delar och stryk snittytan över de detaljer i ditt hem som är gjorda av krommaterial. Torka därefter av med en fuktig trasa och se hur de får nytt skinande liv!

9. Ta bort fläckar på mässing

Har dina mässingsprylar fått fula fläckar? Strö salt på dem och gnugga därefter försiktigt med en svamp som du doppat i citronsaft. Skölj med vatten och låt torka.

10. Rengör kaffekokaren

Kaffekokaren glöms ofta bort när det kommer till städning, men det finns som tur är ett enkelt sätt att lösa det – med citron. Du blandar helt enkelt 1/3 citronsaft och vatten och kör det genom kaffekokaren. Upprepa därefter genom att köra igenom några gånger med bara vatten.

Läs också:

Starta dagen med varmt citronvatten – vi berättar varför!

Starta dagen med varmt citronvatten! Foto: Shutterstock

Starta dagen med varmt citronvatten! Foto: Shutterstock

Källa: Good Housekeeping