Så gör du chokladtårtan Gateau Marcel

Så gör du chokladtårtan gateau Marcel

Betina Hastoft
Gateau Marcel är tårtan för dig som bara älskar choklad! Dessutom är den otroligt lätt att göra – en smet till allt. Farligt enkelt!
17 oktober, 2021
Chokladcupcakes med salt kola-frosting
0:51

Efter reklamen: Chokladcupcakes med salt kola-frosting

(0:51)

Slå på ljud

Gateau Marcel

En enda smet blir till både kaka och chokladtopping – enkelt och helt oemotståndligt!

Recept på gateau Marcel
Betina Hastoft

8 portioner

Du behöver:

200 g mörk choklad av bra kvalitet
200 g smör + lite till formen
200 g (ca 2 1/4 dl) socker + lite till formen
7 äggulor
5 äggvitor
1 krm salt

Till servering:

2 färska fikon
50 g blåbär
1 msk kakaopulver
Ätbara blommor eller örter

Gör så här:

  1. Hacka chokladen grovt, skär smöret i tärningar och smält det med chokladen i en skål över ett vattenbad. Ta skålen från värmen och rör ihop chokladen och smöret till en jämn massa. Vispa av sockret med äggulorna i en skål lätt och luftigt. Vispa äggvitorna styva med resten av sockret i en annan skål.
  2. Vänd försiktigt ner chokladblandningen i de vispade äggulorna, lite i taget. Krydda med lite salt. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna i blandningen med en slickepott till en jämn smet.
  3. Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, cirka 20 cm i diameter. Smörj kanterna med smör och pudra över socker. Fördela hälften av chokladsmeten i formen och ställ resten i kylen. Grädda kakan i ugnen i 20–25 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. Kakan kommer att falla ihop i mitten, men det är meningen. Bred ut den kvarvarande chokladsmeten ovanpå den kalla kakan i ett jämnt lager. Ställ tillbaka kakan i kylen i minst 4 timmar (helst över natten).
  4. Skär fikonen i båtar. Skölj blåbär. Sikta kakao över chokladmoussen på kakan och garnera med fikon, blåbär och skogssyra.

Recept: Camille Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft