Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Så gör du chokladtårtan Gateau Marcel

17 okt, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Så gör du chokladtårtan gateau Marcel
Gateau Marcel är tårtan för dig som bara älskar choklad! Dessutom är den otroligt lätt att göra – en smet till allt. Farligt enkelt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladcupcakes med salt kola-frostingBrand logo
Chokladcupcakes med salt kola-frosting

Gateau Marcel

En enda smet blir till både kaka och chokladtopping – enkelt och helt oemotståndligt!

Recept på gateau Marcel

8 portioner

Du behöver:

200 g mörk choklad av bra kvalitet
200 g smör + lite till formen
200 g (ca 2 1/4 dl) socker + lite till formen
7 äggulor
5 äggvitor
1 krm salt

Till servering:

2 färska fikon
50 g blåbär
1 msk kakaopulver
Ätbara blommor eller örter

Gör så här:

  1. Hacka chokladen grovt, skär smöret i tärningar och smält det med chokladen i en skål över ett vattenbad. Ta skålen från värmen och rör ihop chokladen och smöret till en jämn massa. Vispa av sockret med äggulorna i en skål lätt och luftigt. Vispa äggvitorna styva med resten av sockret i en annan skål.
  2. Vänd försiktigt ner chokladblandningen i de vispade äggulorna, lite i taget. Krydda med lite salt. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna i blandningen med en slickepott till en jämn smet.
  3. Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, cirka 20 cm i diameter. Smörj kanterna med smör och pudra över socker. Fördela hälften av chokladsmeten i formen och ställ resten i kylen. Grädda kakan i ugnen i 20–25 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. Kakan kommer att falla ihop i mitten, men det är meningen. Bred ut den kvarvarande chokladsmeten ovanpå den kalla kakan i ett jämnt lager. Ställ tillbaka kakan i kylen i minst 4 timmar (helst över natten).
  4. Skär fikonen i båtar. Skölj blåbär. Sikta kakao över chokladmoussen på kakan och garnera med fikon, blåbär och skogssyra.

Recept: Camille Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons