Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Chokladtårta med strawberry blush-mousse

20 jan, 2015
AvRedaktionen
Chokladtårta med strawberry blush-mousse.
Saftiga chokladbottnar i kombination med krämig strawberry blush-mousse. Gräddtårta när den är som bäst!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tårtan ger 12 bitar

Chokladbotten:

55 g kakao (ca 1 dl)

210 g vetemjöl (ca 3 1⁄2 dl)

250 g strösocker (ca 2 1⁄2 dl)

8 g bikarbonat (ca 1 1⁄2 tsk)

1 nypa salt

135 g rapsolja (ca 1 1⁄2 dl)

250 g mjölk (2 1⁄2 dl)

Jordgubbsmousse:

200 g jordgubbar

100 g Strawberry Blush (1 dl)

75 g geléströsocker (3⁄4 dl)

250 g vispgrädde (2 1⁄2 dl)

Chokladdoppade jordgubbar:

250 g jordgubbar

100 g mörk choklad

50 g vit choklad

Chokladbotten, gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en springform, cirka 20 cm i diameter. Sikta ner kakao, vete- mjöl, strösocker, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt olja och mjölk och vispa runt tills du har en slät smet utan klumpar. Häll ner smeten i springformen och grädda i 40–50 minuter. Testa med en sticka, kakan ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna.

Jordgubbsmousse, gör så här:

Lägg jordgubbar och Strawberry Blush i en kastrull. Koka upp och låt bubbla i några minuter tills jordgubbarna mjuknar och mosa sedan sönder dem med en visp. Tillsätt gelésockret och låt sjuda i cirka 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och mixa till en slät puré. Häll över i en skål, plasta in och låt svalna helt i kylskåpet. Vispa nu vispgrädden fast och fluffig. Rör ner en stor klick grädde i jordgubbspurén för att lätta upp den. Vänd sedan försiktigt ner resten av den vispade grädden tills du har en vackert rosa jordgubbsmousse.

Annons

Montering:

Dela chokladbottnen i två delar. Lägg under- delen på ett serveringsfat och bred eller spritsa ut en gene- rös klick mousse. Lägg på nästa botten och spritsa ut resten av moussen ovanpå. Hacka den mörka chokladen fint och smält den försiktigt i mikron. Doppa jordgubbarna en och en i chokladen och lägg på en bricka täckt med smörgås- papper. Ställ in i kylen så att chokladen stelnar. Hacka under tiden den vita chokladen och smält den försiktigt i mikron. Ta fram de chokladdoppade jordgubbarna och ringla över den vita chokladen. Dekorera tårtan med jordgubbarna.

Chokladtårta med strawberry blush-mousse.
Chokladtårta med strawberry blush-mousse.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons