Chokladtårta de luxe

Chokladtårta de luxe.

En tårta för chokladälskaren! Här möter en mörk chokladbotten två olika sorters chokladkräm. Njut kakan i mindre bitar eftersom den är ganska mäktig.
20 maj, 2017

12–14 bitar

Tid: 1 timme + tid i kylen

Botten:

grundrecept sockerkaka, men byt ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl kakao och 50 g grovhackad mörk choklad, 70 %.

Fyllning:

200 g vit choklad (hackad)

2 dl vispgrädde

Topping:

100 g mörk choklad 70 %

2 msk espresso

1 dl vispgrädde

Garnering:

50 g grovhackad choklad, vit och mörk

Gör så här:

Följ grundreceptet med byt ut 1 dl vetemjöl mot samma mängd kakao. Grovhacka chokladen och tillsätt mot slutet i smeten. Grädda enligt anvisningen i grundreceptet. Var noga med att inte övergrädda kakan eftersom den då lätt blir torr och trist. Låt svalna i formen.

Grovhacka den vita chokladen till fyllningen och lägg ner i en bunke. Värm grädden i en kastrull och häll den varma grädden över chokladen. Rör tills chokladen smält. Låt den svalna i kylen för att bli tjock i konsistensen, minst 1 timme. Grovhacka den mörka chokladen till toppingen och häll ner i en bunke. Värm espresso och grädden. Häll över chokladen och rör tills chokladen smält. Låt krämen stå i kylen för att tjockna, minst 1 timme.

Montering:

Dela kakan på mitten och fyll med vit chokladkräm. Lägg över den andra delen och bred ut den mörka chokladkrämen. Dekorera med grovhackad choklad.

Chokladtårta de luxe.

Chokladtårta de luxe.

Av: Maria Zihammou
Foto: Åsa Dahlgren