Chokladmousse med syltade blåbär och vit choklad

Chokladmousse med syltade blåbär och vit choklad.

Mäktig och magnifik chokladmousse med syltade blåbär och karamelliserad vit choklad. Observera att moussen behöver stå kallt i 8 timmar före servering.
01 april, 2019

4 portioner

Chokladmousse:

165 g mörk choklad, minst 60 % kakao

2 gelatinblad

1 1/4 dl standardmjölk

1 nypa salt

2 1/2 dl vispgrädde

Råsyltade blåbär:

150 g frysta blåbär

1/2 dl strösocker

1 msk citronsaft

Karamelliserad vit choklad:

100 g vit choklad

Garnering:

citronmeliss, harsyra eller andra vackra små blad

blåbärspulver

Gör så här:

Hacka den mörka chokladen fint och smält ner i en skål över vattenbad. Blöt upp gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

Koka upp mjölken i en liten kastrull. Ta från värmen. Ta upp gelatinet från vattnet, krama ur det och lös upp under omrörning i den varma mjölken. Häll den varma mjölken lite i taget ner i den smälta chokladen. Rör kraftigt med en slickepott i mitten av skålen tills blandningen är jämn och blank. Rör ner salt och låt svalna.

Vispa upp grädden med elvisp och vänd försiktigt ner i chokladblandningen, lite i taget till en jämn mousse. Slå upp i en behållare med lock och ställ i kylen i minst 8 timmar.

Karamelliserad vit choklad: Värm ugnen till 120°. Hacka den vita chokladen grovt och fördela på ett ugnsfast fat. Baka i ugnen ca 45 minuter och rör runt var 10:e minut. Chokladen smälter och klumpar ihop sig men till sist blir den flytande och gyllenbrun. Häll då ut den på en tallrik täckt med bakplåtspapper. Låt kallna tills den är helt fast igen, hacka grovt.

Råsyltade blåbär: Rör ihop frusna blåbär med socker och citronsaft så att en del blåbär mosas. Låt stå och dra i rumstemperatur i 30 minuter tills sockret helt löst sig och bären saftat till sig.

Vid servering: Strö lite karamelliserad vit choklad på varje tallrik. Lägg upp kulor av chokladmousse med en varm sked. Skeda upp lite syltade blåbär, garnera med vackra blad och gärna lite pulver av frystorkade blåbär.

Chokladmousse med syltade blåbär och vit choklad.

Chokladmousse med syltade blåbär och vit choklad.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft