Mörk chokladkräm med lemon curd och marängflarn

Recept på mörk chokladkräm med lemon curd och marängflarn

Stine Christiansen
Den här chokladkrämen med lemoncurd bör du servera i djupa tallrikar så att du kan knäcka marängflarnet direkt ner över desserten!
15 mars, 2022
Chokladcupcakes med salt kola-frosting
0:51

Efter reklamen: Chokladcupcakes med salt kola-frosting

(0:51)

Slå på ljud

Mörk chokladkräm med lemon curd och marängflarn

Len choklad, krämig curd med lite piggt sting av citron toppad med krispig maräng – vilken dröm!

Bjud på mörk chokladkräm med lemon curd och marängflarn
Stine Christiansen

4 portioner

Du behöver:

2 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
65 g (¾ dl) råsocker
1 vaniljstång
6 äggulor (spara vitorna till marängen)
400 g mörk choklad 70%

Maräng:

220 g äggvita (motsvarar vitorna från 6 medelstora ägg)
220 g (3 dl) florsocker

Lemon curd:

4 citroner
150 g (1 dl) rörsocker
3 ägg
75 g smör

Till servering:

1 kakaoböna eller lite kakao

Gör så här:

  1. Värm mjölk, grädde, socker och vaniljfrön i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills blandningen börjar bubbla lätt. Värm i ytterligare två minuter och ta sedan från värmen. Vispa ihop äggulorna.
  2. Skeda över lite av den varma gräddblandningen till äggulorna och vispa snabbt ihop. Tillsätt mer äggblandning tills äggulorna är ljumma, då kan du blanda ner all äggblandning i kastrullen och ställa tillbaka på den varma plattan. Värm blandningen till 80°.
  3. Hacka chokladen och lägg i en skål, häll den varma krämen över och rör tills chokladen smält ner i krämen. Låt sedan svalna.
  4. Maräng: Värm ugnen till 65°. Vispa äggvita och florsocker till en fluffig maräng. Bred ut marängen i ett tunt lager på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen tills marängen är helt spröd, det tar flera timmar.
  5. Lemon curd: Pressa saften ur alla citronerna och riv skalen från hälften av dem. Vispa ihop citronsaft, socker och ägg i en kastrull på medelvärme. Det får inte koka.
  6. Rör ner kallt smör och citronzest och vispa tills krämen tjocknar. Det kan ta en stund, så ha tålamod. Häll upp curden i en ren glasburk. Låt svalna före servering.
  7. Servering: Fördela chokladkrämen i djupa tallrikar. Tillsätt en sked lemon curd, riv lite kakaoböna eller strö en nypa kakao över. Bryt den spröda marängen i bitar och toppa varje dessert med en bit maräng.

Foto: Stine Christiansen