Mörk chokladkräm med lemon curd och marängflarn
Len choklad, krämig curd med lite piggt sting av citron toppad med krispig maräng – vilken dröm!
4 portioner
Du behöver:
2 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
65 g (¾ dl) råsocker
1 vaniljstång
6 äggulor (spara vitorna till marängen)
400 g mörk choklad 70%
Maräng:
220 g äggvita (motsvarar vitorna från 6 medelstora ägg)
220 g (3 dl) florsocker
Lemon curd:
4 citroner
150 g (1 dl) rörsocker
3 ägg
75 g smör
Till servering:
1 kakaoböna eller lite kakao
Gör så här:
- Värm mjölk, grädde, socker och vaniljfrön i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills blandningen börjar bubbla lätt. Värm i ytterligare två minuter och ta sedan från värmen. Vispa ihop äggulorna.
- Skeda över lite av den varma gräddblandningen till äggulorna och vispa snabbt ihop. Tillsätt mer äggblandning tills äggulorna är ljumma, då kan du blanda ner all äggblandning i kastrullen och ställa tillbaka på den varma plattan. Värm blandningen till 80°.
- Hacka chokladen och lägg i en skål, häll den varma krämen över och rör tills chokladen smält ner i krämen. Låt sedan svalna.
- Maräng: Värm ugnen till 65°. Vispa äggvita och florsocker till en fluffig maräng. Bred ut marängen i ett tunt lager på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen tills marängen är helt spröd, det tar flera timmar.
- Lemon curd: Pressa saften ur alla citronerna och riv skalen från hälften av dem. Vispa ihop citronsaft, socker och ägg i en kastrull på medelvärme. Det får inte koka.
- Rör ner kallt smör och citronzest och vispa tills krämen tjocknar. Det kan ta en stund, så ha tålamod. Häll upp curden i en ren glasburk. Låt svalna före servering.
- Servering: Fördela chokladkrämen i djupa tallrikar. Tillsätt en sked lemon curd, riv lite kakaoböna eller strö en nypa kakao över. Bryt den spröda marängen i bitar och toppa varje dessert med en bit maräng.
Foto: Stine Christiansen