Chokladkaka med lemon curd och mandel

Chokladkaka med lemon curd och mandel

Mäktig chokladkaka möter len grädde och frisk lemon curd – behöver vi säga mer? Denna fantastiska kaka är en fullpoängare. Toppa med rostade mandelflagor och rivet citronskal.
09 mars, 2020

1 kaka

Chokladkaka:

6 ägg

300 g mörk choklad

2 ¼ dl (225 g) strösocker

155 ml kokande vatten

225 g smör plus extra till formen

2 msk amaretto

Fyllning:

2 ¼ dl vispgrädde

325 g lemon curd

Ev 1/2 ekologisk citron, skal och saft

Garnering:

50 g rostade mandelflagor

Lite rivet citronskal

Så här gör du:

1. Värm ugnen till 180°.

2. Smöra en springform, ca 23 cm i diameter, och klä botten med bakplåtspapper.

3. Dela äggen i vitor och gulor.

4. Bryt chokladen i mindre bitar och mixa den och strösocker till ett fint pulver i en matberedare med kniv.

5. Vispa ihop kokande vatten, smör och amaretto.

6. Blanda ner äggulorna och sist chokladsockret.

7. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner i chokladblandningen.

8. Fördela smeten i springformen. Grädda i ugnen i ca 45 minuter. Kakan är klar när du kan sticka ner en knivspets i den utan att kniven blir kladdig.

9. Låt kakan svalna i formen och sedan stå kallt i 2–3 timmar.

10. En stund före servering vispas grädden till ett mjukt skum.

11. Slå upp lemon curden i en skål. Är den färdigköpt kan du friska upp smaken med lite extra citronsaft och fint rivet citronskal så den inte är för söt.

12. 1Fördela lemon curd över chokladkakan och toppa med vispad grädde.

13. Strö rostade mandelflagor och lite rivet citronskal över kakan och servera.

Chokladkaka med lemon curd och mandel.

Chokladkaka med lemon curd och mandel.

Av: Kristina Høelg
Foto: Line Falck

LÄS MER:

Kaka med lemon curd och chokladkräm

Chokladkaka med chokladkräm

Bullar med lemon curd och lakritssocker