Chokladkaka med kaffe och mjölkchoklad

Recept på chokladkaka med kaffe och mjölkchoklad

Magisk chokladkaka med kaffe och mjölkchokladtopping. Garnera med kakao och ätbara blad eller blommor.
23 mars, 2020

12 portioner

Du behöver:

100 g mörk choklad

125 g smör

1 vaniljstång

2 ½ dl (250 g) strösocker

2 dl vispgrädde

1 tsk salt

1 ⅔ dl (100 g) vetemjöl

2 ½ msk (25 g) kakao

2 msk snabbkaffepulver

1 tsk stött kardemumma

2 ägg

100 g vit choklad

Topping:

40 g mjukt smör

2 ½ dl (150 g) florsocker

100 g mascarpone

100 g mjölkchoklad

Garnering:

Lite kakao

Ätbara blad eller blommor

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 160°.
  2. Hacka chokladen grovt och smält ihop med smör över vattenbad.
  3. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna.
  4. Blanda ner vaniljfrön, socker, grädde och salt i den smälta chokladen.
  5. Rör ihop till en väl sammanhållen smet.
  6. Tillsätt sedan vetemjöl, kakao, kaffepulver och kardemumma. Rör väl.
  7. Knäck ner ett ägg i taget och blanda efter varje.
  8. Hacka den vita chokladen och vänd ner i smeten.
  9. Klä botten på en rektangulär ugnsform, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper.
  10. Fördela smeten i formen och grädda kakan i ugnen i 40 minuter.
  11. Låt svalna och skär sedan i avlånga bitar.
  12. Vispa upp smöret och florsockret till toppingen.
  13. Vänd ner mascarponen.
  14. Hacka chokladen och smält försiktigt över vattenbad.
  15. Vänd ner den smälta chokladen i mascarponemassan.
  16. Fyll en spritspåse med krämen och spritsa små toppar på kakbitarna.
  17. Pudra lite kakao över och garnera gärna med ätliga blad eller blommor.
Recept på chokladkaka med kaffe och mjölkchoklad

Chokladkaka med kaffe och mjölkchoklad.

Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Chokladkaka med lemon curd och mandel

Bjud på chokladkaka med chokladkräm

Saftig chokladkaka med kaffesmörkräm

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: