Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Chokladkaka med kaffe- och kakaoglasyr

03 maj, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept chokladkaka med kaffe och kakaosglasyr
Betina Hastoft
Chokladkakan blir lite vuxnare med kaffe- och kakaoglasyr men när de små skymtar den vita chokladen och chokladlinserna på toppen går det nog ner en bit!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #2: ChokladbudinoBrand logo
Middag hos Wood #2: Chokladbudino

Chokladkaka med kaffe- och kakaoglasyr

En saftig och kalasgod långpannekaka som passar för de flesta tillfällen. Dekorera med vit choklad och choklad­linser.

Chokladkaka med kaffe- och kakaoglasyr som toppas med vit choklad och chokladlinser
Betina Hastoft
Annons

15 portioner

Tid: 25 minuter

Du behöver:

175 g smör
2 dl filmjölk
¼ dl rapsolja
3 ägg
125 g (1 ¹⁄³ dl) strösocker
125 g (1 ¾ dl) farinsocker
2 tsk vaniljsocker
180 g (3 dl) vetemjöl
30 g (¾ dl) kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt

Kaffe- och kakaoglasyr:

150 g smör
3 msk kakao
200 g (3 ¹⁄³ dl) florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl nybryggt kaffe

Dekoration:

50 g vit choklad
100 g chokladlinser

Så gör du god pistageglass utan glassmaskinBrand logo
Så gör du god pistageglass utan glassmaskin

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Klä en långpanna, 33 x 23 cm, med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt filmjölk och olja. Låt svalna lite.
  3. Vispa ägg, strösocker, farinsocker och vaniljsocker ljust och luftigt med elvisp. Blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål och sikta ner i smeten. Tillsätt den smälta smörblandningen och vänd ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda kakan i 22–25 minuter. Ta ut kakan och stick små hål i den med en gaffel. Låt kakan svalna på ett galler medan du gör glasyren.
  4. Kaffe- och kakaoglasyr: Smält smöret tillsammans med kakao, florsocker, vaniljsocker och kaffe i en kastrull. Rör tills det blir jämnt. Ta av från värmen och låt svalna i 5 minuter.
  5. Fördela glasyren över kakan och låt den svalna helt. Låt kakan stå i kylen i minst 2 timmar. Skär upp den i fyrkantiga bitar och dekorera med riven vit choklad och grovhackade ­chokladlinser.

Foto: Betina Hastoft

Annons