Chokladkaka med kaffe- och kakaoglasyr
03 maj, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Chokladkakan blir lite vuxnare med kaffe- och kakaoglasyr men när de små skymtar den vita chokladen och chokladlinserna på toppen går det nog ner en bit!
Annons
Chokladkaka med kaffe- och kakaoglasyr
En saftig och kalasgod långpannekaka som passar för de flesta tillfällen. Dekorera med vit choklad och chokladlinser.
Annons
15 portioner
Tid: 25 minuter
Du behöver:
175 g smör
2 dl filmjölk
¼ dl rapsolja
3 ägg
125 g (1 ¹⁄³ dl) strösocker
125 g (1 ¾ dl) farinsocker
2 tsk vaniljsocker
180 g (3 dl) vetemjöl
30 g (¾ dl) kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
Kaffe- och kakaoglasyr:
150 g smör
3 msk kakao
200 g (3 ¹⁄³ dl) florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl nybryggt kaffe
Dekoration:
50 g vit choklad
100 g chokladlinser
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Klä en långpanna, 33 x 23 cm, med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt filmjölk och olja. Låt svalna lite.
- Vispa ägg, strösocker, farinsocker och vaniljsocker ljust och luftigt med elvisp. Blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål och sikta ner i smeten. Tillsätt den smälta smörblandningen och vänd ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda kakan i 22–25 minuter. Ta ut kakan och stick små hål i den med en gaffel. Låt kakan svalna på ett galler medan du gör glasyren.
- Kaffe- och kakaoglasyr: Smält smöret tillsammans med kakao, florsocker, vaniljsocker och kaffe i en kastrull. Rör tills det blir jämnt. Ta av från värmen och låt svalna i 5 minuter.
- Fördela glasyren över kakan och låt den svalna helt. Låt kakan stå i kylen i minst 2 timmar. Skär upp den i fyrkantiga bitar och dekorera med riven vit choklad och grovhackade chokladlinser.
Foto: Betina Hastoft
Annons