Chokladkaka med jordgubbsripplad glass

Chokladkaka med jordgubbsripplad glass.

Lättbakad chokladkaka med ett vackert täcke av jordgubbsripplad yoghurtglass. Dra en kniv genom smeten så den får ett snyggt mönster.
15 juli, 2019

6–8 bitar

Chokladkaka:

80 g smör

80 g mörk choklad

1 1/4 dl socker

2 ägg

1 msk vetemjöl

Jordgubbsglass:

500 g jordgubbar

1 vaniljstång

1 dl honung

5 dl grekisk yoghurt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Klä botten på en springform, ca 16 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret. Hacka chokladen och rör ner i smöret tills den också smälter. Rör ner socker, sedan ägg och till sist vetemjöl. Häll smeten i formen och grädda i cirka 20 minuter, kakan ska ha lite stuns kvar och inte vara helt torr. Låt svalna och ställ kallt i kylen.

Ansa jordgubbarna och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull. Snitta vaniljstången och lägg ner den bland jordgubbarna. Tillsätt honung och låt allt småkoka på svag värme under omrörning i 12 minuter. Konsistensen ska bli grötliknande och ganska fast. Ta från värmen och lyft ur vaniljstången. Mixa jordgubbsgröten med stavmixer. Låt kallna helt.

Mät upp ½ dl jordgubbskräm och ställ åt sidan. Vispa med elvisp ihop resten av jordgubbskrämen med yoghurt. Fördela blandningen över chokladkakan. Droppa återstående jordgubbskräm över kakan i stora prickar. Dra en kniv igenom så smeten får snygga mönster. Frys kakan i 5–6 timmar. Ta ut från frysen ca 15 minuter före servering.

Chokladkaka med jordgubbsripplad glass.

Chokladkaka med jordgubbsripplad glass.

Foto: Betina Hastoft

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: