Chokladkaka med karamell och flingsalt

Chokladkaka med karamellfyllning och flingsalt

Denna chokladkaka kan avsluta vilken middag, fest, kalas eller vardag som helst med bravur. Kombinationen mellan sött och salt är även en välkänd succé. Smaka och njut!
03 april, 2020

8 bitar

Kaka:

125 g smör

1 ¼ dl socker

¾ tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

¾ dl kakao

1 äggula

Karamellfyllning:

1 burk kondenserad mjölk

2 msk sirap

60 g smör

Chokladtäcke:

100 g mörk choklad, 70%

1 ¼ dl vispgrädde

Till servering:

Flingsalt

Gör så här:

1. Blanda smör, socker, vaniljsocker, vetemjöl och kakao i en bunke. Smula ihop allt med händerna.

2. Tillsätt äggulan och blanda så smeten blir smidig och jämn.

3. Forma till en boll, slå in i plastfolie och låt vila i kylen 30 minuter.

4. Kavla ut på mjölat bakbord och tryck ut i en form på 20 cm i diameter.

5. Sätt ugnen på 175°.

6. Fyll formen med baktyngder eller torkade ärter och grädda den i 15 minuter. Ta bort tyngder och bakplåtspapper och grädda ytterligare 5–10 minuter tills den är lätt gyllene.

7. Häll kondenserad mjölk, sirap och smör i en liten kastrull, låt koka upp under omrörning och låt koka i cirka 5 minuter.

8. Häll fyllningen i pajformen och ställ i kylen i cirka 30 minuter.

9. Hacka chokladen fint och lägg i en skål.

10. Värm upp grädden tills den nästan kokar och häll över chokladen, rör om tills den smält och blivit en jämn smet.

11. Häll den över den avsvalnade tårtan. Ställ kallt i 30 minuter.

12. Strö över flingsalt.

Chokladkaka med karamellfyllning och flingsalt

Chokladkaka med karamellfyllning och flingsalt.

Av: Julie Hey, Sanna Kekäläinen
Foto: Aller media DK, Arto Vuohelainen, Betina Hastoft

LÄS MER:

3 lyxiga chokladefterrätter

Chokladkaka med kaffe och mjölkchoklad

3 läckra efterrätter med citron