Chokladfondant med kaffe och romgrädde

Chokladfondant med kaffe och romgrädde.

Krämig chokladfondant med kaffe och romgrädde som ger vuxen smak. Pudra med florsocker och toppa med hallon strax före servering.
05 december, 2016

6–8 personer

Du behöver:

150 g mörk choklad, 70 %

60 g osaltat smör

1 msk snabbkaffepulver

4 ägg

1 dl socker

1/2 dl vetemjöl

Romgrädde:

2 dl vispgrädde

1 msk rom

50 g mörk choklad, finhackad

Dekoration:

florsocker

hallon

Gör så här:

Smörj åtta ugnsfasta portionsformar.

Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör tills chokladen smält, rör ner 1 msk snabbkaffe och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker lätt för hand. Rör ner chokladsmöret i äggvispet. Sikta till sist ner mjöl och rör ihop till en jämn smet.

Fyll formarna nästan ända upp och låt stå kallt till gräddning, precis före servering.

Vispa grädden och vänd ner rom och finhackad choklad. Ställ kallt.

Värm ugnen till 225°. Grädda fondanterna i 8–10 minuter. Känn med en sticka, de ska vara fasta i kanten och mjuka i mitten.

Pudra med florsocker och toppa med romgrädde och hallon.

Chokladfondant med kaffe och romgrädde.

Chokladfondant med kaffe och romgrädde.

Recept: Åsa Swanberg
Foto: Malou Holm

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: