Chokladdoppade kanderade äpplen

Chokladdoppade kanderade äpplen.

Lika vackra som goda kanderade äpplen doppade i choklad. Var bara försiktig, då sockerlagen är väldigt het.
23 november, 2015

6 st

Tid: 25 minuter

Du behöver:

6 äppelklubbor

6 äpplen

6 träpinnar eller glasspinnar

5 dl strösocker

2 1/2 dl vatten

2 dl ljus sirap

1 kanelstång

100–200 g mörk choklad

100–200 g mjölkchoklad

100–200 g vit choklad

finhackade nötter

kokosflingor

Gör så här:

Skölj och torka äpplena noggrant. Ta bort stjälken. Tryck ner en träpinne djupt i varje äpple där stjälken har suttit. Pensla ett bakplåtspapper med lite olja och lägg det på en plåt.

Blanda socker, vatten, sirap och kanelstång i en liten tjockbottnad kastrull. Koka över medelhög värme till 154°. Ta av från värmen. Fiska upp kanelstången. Doppa ett äpple i taget i sockerlagen. Om man vickar på kastrullen lite grand blir det enklare att doppa äpplet och få det helt täckt av sockerlag. Låt överflödig sockerlag rinna av och ställ sedan äpplet på plåten. Låt äpplena svalna och stelna.

Smält valfri choklad över ett sjudande vattenbad. Doppa de kanderade äpplena i chokladen och strö sedan över nötter eller kokosflingor. Du kan också doppa i pärlsocker eller strössel. Man kan även ringla chokladen över äpplena – det blir särskilt fint att ringla över alla tre chokladsorter. Låt stelna.

Chokladdoppade kanderade äpplen.

Chokladdoppade kanderade äpplen.

Av: Systrarna Eisenman

Foto: Jonny Lindh

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: